NOĆ KADA SU MASKE PALE – DAN POSLE : ČIKAGO TO NE ZASLUŽUJE

PIŠE : Predrag Vasić

2
104

Noć vandala u Čikagu je prošla, tragovi pljačke i uništavanja još su vidljivi, a posledice nezapamćene brutalnosti huligana koji su lomili sve pred sobom, tek će se osetiti. I, ne samo to..

“Luda čikaška noć” otvorila je mnoga pitanja na koja se već mesecima čeka odgovor. Krenimo od onoga što se zove zvanična statistika, a koja ukazuje na nagli porast kriminala u ovom gradu, u poslednjih nekoliko meseci.

Povećan je broj ubistava i pucnjava na ulicama Čikaga, oružani sukobi ovdašnjih bandi postali su svakodnevica, a sve je veći broj dece, žena i slučajnih prolaznika među žrtvama oružanog nasilja. Dovoljna potvrda da je Čikago sve manje bezbedan grad. Nedavnu ponudu predsednika SAD, Donalda Trampa da pošalje federalne trupe kao pomoć lokalnoj policiji, u cilju suzbijanja nereda i kriminala, zvaničnici Čikaga su odbili.

Pustoš koji su huligani ostavili iza sebe neko mora da počisti

Istovremeno, postavlja se pitanje koliko je gradska vlast na čelu sa Lori Lajtfut uopšte sposobna da sa ovakvim pristupom i postojećom politikom, stane na put rastućem kriminalu ? Interesantno će biti čuti reagovanje ovdašnjih vladajućih demokrata, koji jučerašnji pljačkaški kriminalni čin, ovoga puta neće moći da pravdaju i podvedu pod “organizovani građanski protest”.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut sve češće na meti kritika, višemilionski grad na čijem je čelu sve manje je bezbedan

Gradski odbornik Brian Hopkins, je izjavio da je haos na čuvenoj Mičigen (Michigan) aveniji, trajao od ponoći do 4 sata ujutru. Kao svedok dešavanja, opisao je prizor u kojem su, kako kaže, policajci preplavili taj deo grada, ali očigledno nisu imali pravi plan da uspostave red. On je posebno kritikovao gradonačelnicu Lori Lajtfur, zbog toga što nije razvila efikasnu strategiju, posle već viđenih pljački i incidenata tokom maja i juna meseca. Zar joj tadašnja dešavanja nisu bila dovoljna opomena, da pripremi neki efikasan preventivni plan?

Brian Hopkins izneo je kritike na račun gradonačelnice Čikaga

„Danas je pravo pitanje gde je i šta je uopšte  njena strategija? Kakva je uopšte bila odluka na najvišem nivou? “, zapitao se Hopkins.

Čikago ovo ne zaslužuje..Huligani su pljačkali, lomili i razbijali, ostavljajući haos na ulicama jednog od najlepših gradova Amerike

Inače, sve je veći broj onih koji smatraju da gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut nije dorasla funkciji koju obavlja. Počev od već pomenutih pljački i nereda prethodnih meseci, iz kojih gradska vlast, na čijem je ona čelu, nije izvukla pouku, preko uklanjanja spomenika Kristoferu Kolumbu, koji sve i ako je trebao biti uklonjen, svakako nije na način i u vreme kako I kada je to ona uradila. Protesti ispred njene kuće, glasno skandiranje demonstranata sa zahtevom za “proterivanje Kolumba” , ispostavilo se bio je dovoljan pritisak na nju, da već sutradan ispoštuje želju jednog dela građanstva i ukloni spomenike.

Spomenik Kolumbu je na zahtev demonstranata uklonjen iz Čikaga

Nezadovoljni aktivisti Zajedničkog građanskog odbora italijanskih Amerikanaca najavili su da će zvanično zatražiti da gradonačelnica podnese ostavku jer “pripada destruktivnoj manjini”, kako je rečeno.

“Ova žena je Izbrisala istoriju”, izjavio je aktivista Raul Montes, osuđujući njeno selektivno ispunjavanje želja samo jednom delu populacije i odluku da ukloni spomen obeležja Kristofera Kolumba.

Ostati dostojanstven i miran… Policajci pokušavaju da zaštite imovinu

I tih dana, demonstranti su se sukobljavali sa policijom, lupajući izloge i lomeći po gradu. Ako su rušilački protesti, uništavanje imovine i pljačka- demokratski čin, onda Čikagu kao uzornoj multietničkoj sredini, takva demokratija ne treba. Ovaj predivan grad otvorenog srca, to ne zaslužuje.

PIŠE : Predrag Vasić

FOTO : screenshot/Twiter/YouTube

 

 

 

 

 

..

2 KOMENTARA

  1. Odlican tekst. Nadam se da ce dotična konacno shvatiti da nema kapacitet da vodi ovaj grad.. Ona je u staru bila pogrešan izbor.

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here