UOČI SUSRETA U VAŠINGTONU : Da li će Tramp tražiti “istorijski dogovor” Beograda i Prištine?

By Predrag Vasić

0
23

Američki specijalni predstavnik za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel najavio je da će se čelnici Srbije i Kosova sastati 2. septembra u Beloj kući.

Najava susreta u Vašingtonu dolazi nepuna 24 sata nakon postizanja istorijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa se nameće pitanje da li će Donald Tramp uspeti da ubedi Srbiju i Kosovo da i oni potpišu sporazum koji bi obe strane odveo ka potpunoj normalizaciji odnosa, piše Gazeta Ekspres, prenosi B92.

Ovaj medij podseća i da se u zajedničkom pismu, koje su Izrael i Emirati izdali nakon postizanja sporazuma, navodi da su se dve države dogovorile o potpunoj normalizaciji odnosa.

Sporazum potpisan između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, posredovan od strane američkog predsednika, sličan je sporazumu koji namerava da postigne Ričard Grenel između Kosova i Srbije, a koji se u potpunosti sastoji od elemenata vezanih za odnose na polju ekonomskog razvoja.

Ričard Grenel je do sada izdejstvo potpisivanje tri sporazuma između Beograda i Prištine

Gazeta navodi da je Trampova administracija imala sličan pristup u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije. Uz Grenelovo posredovanje, do sada su kosovska i srpska strana potpisale tri sporazuma koji se odnose na izgradnju autoputa, železnice i pokretanje direktne aviolinije Priština-Beograd.

Postavlja se pitanje odakle baš sada, posle toliko propuštenog vremena ubrzano oživljavanje dijaloga

Ove inicijative republikanskog predsednika u potrazi za istorijskim sporazumima i pobedama u spoljnoj politici stižu neposredno uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Poznavaoci svetske politike, govoreći o pokušaju Trampove administracije da postigne sporazum između Srbije i Kosova, smatraju da američki predsednik želi takav epilog kao trofej koji će mu poslužiti za novembarske izbore, piše Gazeta.

Da li će Tramp uspeti da pomiri Beograd i Prištinu i dodatno poentira uoči novembarskih izbora

Ostaje da se vidi ko je pozvan, odnosno ko će u ime Prištine prisustvovati sastanku u Vašingtonu. Nesumnjivo je da će srpsku delegaciju predvoditi predsednik Aleksandar Vučić, dok politički faktori na Kosovu i dalje ostaju neujedinjeni.

Gazeta podseća da premijer Kosova Avdulah Hoti još nije postigao pun konsenzus sa opozicionim strankama, DPK i PS, dok koaliciju koju predvodi u Skupštini podržava samo prosta većina. Hoti je zajedno sa koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, neprekidno ulagao napore kroz sastanke kako bi stvorio veće jedinstvo u pogledu procesa dijaloga sa Srbijom.

Tok procesa dijaloga uz posredovanje Sjedinjenih Država, potpuno je promenjen najavom Haškog specijalnog tužilaštva za optužnicu protiv Hašima Tačija, baš na dan kada je on bio u avionu za Vašington za sastanak 27. juna.

OZON PLUS MDDIA

IZVOR:Gazeta Ekspres FOTO :screenshot/YouTube

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here