ZATVARANJE ŠKOLA U AMERICI UTICALO NA PAD BROJA OBOLELIH OD KOVID -19 : Pravi potez, bez toga bi imali milion slučajeva više

0
32

Naučnici iz dečje bolnice Cincinnati i Univerziteta Cincinnati ocienili su da njihova analiza pokazuje da “vreme zatvaranja škola igra ulogu u razmerama promena”.

Zatvaranje američkih škola od marta do maja možda je dovelo i do milion slučajeva manje obolelih od Kovida-19 u SAD-u i spasilo više od 40 hiljada života, pokazuje nova američka naučna studija.

Američke savezne države koje su ranije zatvorile škole, kad je slučajeva koronavirusa bilo najmanje imale su veći nedeljni pad broja slučajeva obolelih u tom razdoblju, u poređenju sa saveznim državama koje nisu tako brzo zatvorile škole i imale su daleko veći broj slučajeva Kovida-19, prema radu objavljenom u medicinskom časopisu JAMA , prenosi CNN

Drugačije okolnosti

Primjenjujući svoje zaključke na čitavo stanovništvo naučnici su ocenili da je “zatvaranje škola moglo biti povezano sa oko 1,37 miliona slučajeva Kovida-19 manje tokom 26-dnevnog razdoblja i sa 40.600 manje smrti tokom 16-dnevnog razdoblja.”

Istraživači ističu da se ti zaključci ne mogu primeniti na sadašnje rasprave o otvaranju škola jer su okolnosti drugačije. Primera radi,  tada je malo ljudi nosilo maske za lice i poštivalo pravila socijalnog distanciranja.

“Nejasno je kako bi izgledalo širenje Kovida-19 da su škole ostale otvorene u trenutku kada su države počele uvoditi mere ograničenja kretanja”, saopštili su naučnici.

Ograničenja studije

Naučnici ističu da je jedno od ograničenja studije to što su se na tim područjima u različito vreme počele uvoditi mere borbe protiv širenja bolesti koje su takođe mogle igrati važnu ulogu. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj su meri te intervencije uticale na rezultate i pad broja zaraženih i umrlih od korona virusa, kažu istraživači.

Glavni američki infektolog Dr. Entoni Fauči kazao je kako će i uz sve mere opreza otvaranje škola biti “deo eksperimenta” u kome će se učiti kako virus utiče na decu i širenje bolesti u zajednici, bez obzira na to kako to grubo zvučalo.

Fauci je dodao kako se do sada zna da deca starosne dobi od 10 do 19 godina mogu prenositi virus na odrasle jednako lako kao i druge odrasle osobe, ali se još ne zna dovoljno o tome kako se od dece u mlađe od deset godina, širi virus na druge.

IZVOR : CNN                 FOTO : Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here