PREDGRAĐE ČIKAGA U KOME JE GOSPODARIO AL KAPONE DANAS JE POPRIŠTE OBRAČUNA GANGOVA (VIDEO):Da li je ovo rasni sukob?

Noć užasa u Ciceru, predgradju Čikaga u kome zive i Srbi. Posle ubistava uvedeno vanredno stanje

0
108

Grad Sisero(Cicero) , koje se nalazi tik uz Čikago bio je prošle noći poprište vatrenog obračuna lokalnih bandi, po kojima je inače, ovo veliko prigradsko naselje poznato još iz vremena čuvenog Al Kaponea. Nakon smrtonosne noći, pune pucnjava, nemira i pljački danas je proglašeno vanredno stanje.

Policija je saopštila da su tokom noći dobili 41 poziv, da je bilo povredjenih, a dve osobe su poginule. Postoji bojazan da su protesti zbog ubistva Džordža Flojda samo povod obračuna gangova kojima je Sisero tradicionalno utočište, a ovdašnji mediji  upozoravaju da je po sredi rasni rat. Na ovoj teritoriji već decenijama vlada netrpeljivost između konkurentskih Latino i Afroameričkih bandi, pa međusobni obračuni nisu novina.

Policijski zvaničnici su rekli da su huligani napravili haos u Siseru nakon što je dan ranije grad Chicago praktično uništen.

Šef policije u Siseru Džeri Člada Junior rekao je da je policija sprovela 60 hapšenja, prevashodno zbog provalnih krađa i nelegalne uporebe oružja, a tri osobe su zadržane u pritvoru zbog sumnje da su ubili čoveka iz Čikaga, na uglu poznate Čermak ulice. Samo nekoliko stotina metara dalje, u  drugom oružanom obračunu, upucane su dve osobe, od kojih je jedna preminula.

Da celokupna situacija izmiče kontroli i da građani sve više gube poverenje u policiju , potvrđuje i to što su neki stanovnici Cicera preuzeli stvari u svoje ruke i započeli patroliranje ulicama u nameri da sami zaštite svoje poslovne objekte vlastitim oružjem. Na danšnjoj konferenciji za novinare policijski zvaničnici su tražili od grašana da taj deo posla ostave zvaničnicima. Scene sa ulica Cicera, u kojima imače žive i Srbi, neodoljivo podsećaju na scene iz najuzbudljivijih kriminalističkih filmova.

     ŠTA SE DOGAĐALO U CICERU POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU TV WGN9

Žiteljka Sisera Shaperal Faulkner-Wells izrazila je zabrinutost da se između crnaca i Latinosa sprema opasan rasni rat. Ona je rekla da joj je sinoć prišlo nekoliko muškaraca tokom vožnje, koji su joj poručili da sve dok ostane u svojoj kući biće na sigurnom. Rekla je to nakon što su razmijenili nekoliko riječi s njima, oni su uperili svoje palice na nju.

♦  MOŽDA NISTE ZNALI 

Sisero(Cicero-izvorno poznat kao Hawthorne) je predgrađe Čikaga, u državi Ilinois. Prema poslednjem popisu iz 2010 godine Cicero ima 83.891 stanovnika. Po veličini je 11 najveća opština u državi Ilinois. Ime je dobio po Marku Tulliusu Ciceronu, rimskom državniku i govorniku. Kad se govori o istoriji grada Sisero, neizbežno je ime čuvenog mafijaškog bosa Al Kaponea. Kapone je postao sinonim za Cicero, jer je upravo u ovom čikaškom predgrađu izgradio carstvo organizovanog kriminala i korupcije. Čak i posle  jegove smrti i nakon što je organizirani kriminal uglavnom napustio zapadnu prigradsku zajednicu, njegov uticaj u kriminogenim krugovima u Ciceru ostao je i do danas. Cicero je prvo predgrađe u oblasti metroa u Čikagu, koji je imao uticaj organizovanog kriminala, a važi za prvo čika#ko predgrađe koje je imalo problema sa uličnim bandama. Početkom šezdesetih godina prošlog veka u Ciceru su vladale čuvene bande  poput Igrača dvanaeste ulice i Plemenitih vitezova. Granice za grad Sisero nacrtane su 1849. godine. 

PIŠE: Predrag Vasić

VIDEO/FOTO: YouTube/screenshot

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here