NAJVEĆA DRUŠTVENA MREŽA UVODI RESTRIKCIJU : Fejsbuk ograničava političke oglase uoči izbora

0
58

Fejsbuk je saopštio u četvrtak da neće prihvatati nove političke oglase nedelju uoči izbora u Sjedinjenim Državama 3. novembra, što je još jedan u nizu poteza te kompanije da smanji rizik od širenja dezinformacija i mešanja u izbore.

Najveća društvena mreža u svetu dozvoliće kampanjama i drugima da objavljuju političke oglase koji su već u sistemu i i da promene koliko novca žele da troše ili publiku kojoj su reklame namenjene, ali će blokirati izmenu sadržaja ili dizajna oglasa.

Kompanija je najavila i da će napraviti posebnu oznaku za objave kandidata ili kampanja koji proglase pobedu pre objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je u četvrtak u intervjuu televiziji CBS da će se nova politika “definitivno odnositi na predsednika kada stupi na snagu, i da će važiti za sve podjednako”.

Facebook, Mouse Cursor, Mouse Pointer

U objavi na Fejsbuku, u kojoj je najavio promene, Zakerberg je naveo da je zabrinut zbog jedinstvenih izazova s kojima se birači ove godine suočavaju zbog pandemije koronavirusa, koja je dovela do povećanog glasanja poštom.

“Takođe brinem da bi zbog dubokih podela u našoj zemlji i potencijalnog objavljivanja rezultata izbora posle više dana ili čak nedelja, mogao da bude povećan rizik od građanskih nemira širom zemlje”, poručio je Zakerberg.

Zakerberg je prethodno pravdao svoju odluku da na Fejsbuku dozvoli političku raspravu bez ograničenja, između ostalog i preko oglasa, koji su izuzeti iz programa za proveru činjenica sa spoljnim partnerima, među kojima je i Rojters.

Portparol Fejsbuka rekao je za Rojters da novi politički oglasi mogu da se postavljaju posle izbora.

Tviter je prošle godine zabranio političke oglase, dok je Gugl ograničio način na koji oni koji kreiraju predizborne reklame mogu da ih namenjuju odeđenim biračima.

OZON PLUS MEDIA

IZVOR : VOA                    FOTO: screenshot-YouTube

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here