KRIZA SVE VIŠE POGAĐA GRAĐANE AMERIKE : Gotovo trećina nezaposlenih brine kako da plati za hranu i smeštaj

Published August 13, 2020 By Predrag Vasić

0
35

Gotovo trećina Amerikanaca koji su izgubili posao tokom pandemije koronavirusa saopštila je da će možda imati problema da plati za hranu ili smeštaj nakon što je prošlog meseca istekla pomoć za nezaposlene od 600 dolara nedeljno, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Prema anketi, sprovedenoj u ponedeljak i u utorak, Amerikanci podjednako okrivljuju demokrate i republikance za prekid u isplati pomoći i višenedeljni spor u Kongresu o njenom produženju.

Pomoć od 600 dolara, odobrena u okviru paketa od tri milijarde dolara koji je Kongres usvojio na početku krize, bila je od životne važnosti za desetine miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla nakon što su zbog pandemije zatvorene brojne radnje i preduzeća.

Prestala je da se isplaćuje 31. jula, a demokratski lideri u Kongresu i Bela kuća nisu uspeli da se posle višenedeljnih pregovora dogovore o njenom produženju.

Predsednik Donald Tramp je proteklog vikenda potpisao uredbu čiji cilj je da se obnovi isplata polovine od ranije sume, ali ekonomisti upozoravaju da će taj potez verovatno imati mali uticaj, čak i ako ne bude osporen pred sudom.

Gotovo trećina ispitanika, koji su učestvovali u anketi Rojtersa i Ipsosa, navela je da će “im biti veoma teško da zadovolje osnovne potrebe” koje obuhvataju plaćanje kirije ili kupovinu namirnica. Polovina je saopštila je da je pod određenim stresom “ali da će moći da plati za osnovne potrebe”.

Prema istraživanju, Amerikanci okrivljuju obe strane u pregovorima za nemogućnost vlade da produži isplatu pomoći onima koji se nalaze u teškoj situaciji zbog pandemije.

28 odsto Amerikanaca smatra da demokrate u Kongresu snose najveću krivicu, 15 odsto okrivljuje republikance, a još 14 procenata smatra da je Tramp najveći krivac. 32 odsto navelo je da su svi podjednako krivi.

Zastoj u pregovorima Bele kuće i demokrata traje već pet dana, i za sada ni jedna strana nije spremna da ih nastavi.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je u sredu za kablovsku mrežu Foks da možda neće biti dogovora sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i liderom demokrata u Senatu Čakom Šumerom.

Pelosi je rekla za MSNBC da su stavovi demokrata i Trampove administracije o nastavku ekonomske pomoći i dalje udaljeni.

Anketa Rojtersa i Ipsosa sprovedena je na internetu, širom SAD, a učestvovalo je 1.215 ispitanika, među kojima i 139 koji su naveli da su primali nedeljnu pomoć za nezaposlene.

IZVOR : VOA                   FOTO : Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here