BRAĆA IZ NJUJORKA OJADILI AMAZON : Prevarom zaradili 19 miliona dolara za dve godine

0
136

Četiri brata iz Njujorka prevarila su Amazon i zaradila najmanje 19 miliona dolara u dve godine.

Prema optužnici, braća su poslala druge proizvode Amazonu, a ne one koje je naručio američki trgovac, istovremeno navodeći vrlo visoke cene za jedan proizvod.

Amazon, najveći internet-prodavac u zapadnoj ekonomiji, suočio se sa prevarom koja je donela prevarantima najmanje 19 miliona dolara. Internet trgovinski lanac iz Sijetla česta je česta meta napada, ali dosad nije zabeležen nijedan približno vredan slučaj prevare, prenosi SEEbiz.

Četiri brata iz Njujorka, koji su za svoje proizvode naplatili “masne” iznose, uspeli su da izigraju divovskog trgovca. Prošle srede američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu u tom slučaju.

Časopis Wired, koji pokriva teme iz sveta tehnologije, izveštava kako su braća stara između 24 i 32 godine poslali i naplatili više proizvoda internet-prodavcu nego što je bilo naručeno.

Jedan od primera njihove prevare je naručivanje dvanaest kutija spreja za dezinfekciju, gde jedan sprej košta 94,03 dolara. Umesto toga, braća su poslala 7000 četkica za zube, koje su naplaćivali po ceni skupog spreja i izdali račun za 650.000 dolara.

Još smeliji je slučaj naručivanja jedne bočice parfema, čija je cena 289,78 dolara. Umesto toga, braća su poslala 927 komada jeftinih brijača, dok je na računu bila visoka cena parfema.

Amazon trgovcima nudi nekoliko oblika prodaje svojih proizvoda. Platforma može da se korist i kao stvarna prodavnica, u kojoj onlajn kupujete kao u prodavnici. Braća su radila s Amazonom upravo po tom ključu i bili su u ulozi vele prodaje, odnosno veletrgovaca.

Budući da Amazon sada prodaje praktično sve proizvode, zbog velikog prometa i širokog izbora, oslanja se i na algoritme zajedno s fizičkim radnicima. Saradnja s nekim manjim dobavljačima tako je u potpunosti automatizovana, što ih čini češćom i lakom metom kriminalaca.

Braća su bila svesna da izigravaju sistem, a takođe su znali da će ih otkriti na Amazonu, pa su uporno stvarali nove račune.

Svi se sada, između ostalog, terete za ilegalni prenos imovine i pranje novca.

Očekuje se da će Amazon prilagoditi svoju platformu zbog spomenutog slučaja, ali na to još nije odgovorio, niti se zna jesu li promene već uvedene.

OZON PLUS MEDIA

__________________________________________________

IZVOR : SEEbiz/B92   FOTO : Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here