POPIS STANOVNIŠTVA U AMERICI: Srbi ozvaničite svoju etničku pripadnost

Ovogodišnji popis u SAD koji je od važnosti za sve etničke zajednice, prilika je da se napokon izmeni demografska slika srpske dijaspore u Americi.

0
109

Ovogodišnji popis stanovništva u SAD od velike je važnosti za srpsku zajednicu u ovoj dalekoj zemlji. Prema poslednjem popisu iz 2010 godine, u Americi živi “samo” 187,738 Srba, sto je daleko od realne demografske slike i činjeničnog stanja na terenu. Pretpostavka je da je ova cifra desetostruka veća i da u Americi trenutno ima blizu dva miliona naših sunarodnika. Da zvanični podaci i statistika nisu uvek verodostojni, najbolje potvrdjuje podatak da u Čikagu, prema poslednjem popisu, živi tek nešto više od 50,000 Srba, a nezvaniče informacije su da ih u “najbrojnijem srpskom gradu dijaspore”, što sa trajnim, što sa privremenim boravište, trenutno ima oko 500.000. U prilog činjenici o brojnosti srpske populacije u Čikagu govori i podatak da je srpski jezik, donedavno bio četvrti jezik po zastupljenosti u ovom gradu, posle engleskog, španskog i poljskog.      

 KAMPANJA SRPSKE ZAJEDNICE  ZA VEĆI ODZIV

Poučeni iskustvima iz prošlosti, kada tradicionalno razjedinjeni Srbi, iz raznoraznih razloga, nisu bili baš azurni po pitanju odziva na census, brojne srpske organizacije i udruženja pokrenule su ovoga puta kampanju sa ciljem što masovnijeg odziva na ovogodišnji popis. Jedno od pitanja na popisnom listiću je i etnička pripadnost, što shodno izlaznosti , može biti od velikog značaja za kreiranje mnogih važnih aspekata u životu naše zajednice na ovim prostorima. Što veća brojnost srpske populacije , utoliko jači i uticaj u sveukupnom jačanju pozicije Srba u Americi, odnosno većem  učešću u društveno-političkom životu kako na lokalnom, tako i na saveznom nivou . Treba napomenuti i to da u slučaju neodazivanja na popis sledi dodatni poziv “face to face” na vašem kućnom pragu. U maju 2020 godine, popisivači će početi sa obilaskom domova svih lica koja nisu prvobitno odgovirila i odazvala se na popis. Cilj je da se obezbedi da svi gradjani Amerike budu popisani.

—————————————————  OZON PLUS  —————————————————                                    OFFICIAL  INFORMATION – CENSUS 2010    

A total of 187,738 citizens of the United States        declared Serb ethnicity in 2010

—————————————————   OZON PLUS  —————————————————

♦ TREBA ZNATI: Popis stanovništva 2020. godine evidentira svaku odraslu osobu i decu svih uzrasta koji žive na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Vladina agencija-Američki biro za popis stanovništva, sprovodi popis na svakih deset godina.

♦ ZAŠTO JE VAZAN POPIS: Popis stanovništva pruža sve važne podatke na osnovu koji se mogu kreirati mnogi aspekti vašeg života. 

♦ PRIVATNOST I SIGURNOST: Vaši odgovori se koriste samo radi izrade statističkih podataka. Biro za popis stanovništva prema zakonu ima obavezu da štiti podatke i vaše odgovore i čuva ih strogo poverljivim. 

TEKST: Ozon plus      FOTO:screeninternet/P. A

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here