SVE U SLUŽBI KAMPANJE : Bajden u Kenoši razgovarao sa porodicom Džejkoba Blejka

0
16

Predsenički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden počeo je u četvrtak posetu Viskonsinu susretom sa porodicom Džejkoba Blejka, Afroamerikanca kojeg je ranio beli policajac, što je podstaklo višednevne, povremeno nasilne i destruktivne proteste.

Bajden je, kako prenosi AP, više od sat razgovarao sa Blejkovim ocem, braćom i sestrom i jednim od advokata. U razgovoru su, telefonom, učestvovali i Blejkova majka i još jedan advokat. Blejk je i dalje u bolnici posle ranjavanja.

Bajden je doputovao u Kenošu dva dana nakon što je u tom gradu boravio predsednik Donald Tramp, a očekuje se da će razgovarati i sa lokalnim predstavnicima.

Bajdenova kampanja saopštila je da je cilj razgovora u gradu sa 100.000 žitelja koji leži na obalama jezera Mičigen, da “dovede Amerikance zajedno do isceljenja i govori o izazovima sa kojima se suočavamo”.

“Ono što želimo da uradimo – moramo da se izlečimo”, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u sredu. “Moramo da složimo stvari. Da spojimo ljude”.

Bajdenova poseta organizovana je dva dana nakon što je predsednik Donald Tramp u Kenoši prošetao ulicama pored oštećenih ili uništenih zgrada tokom građanskim nemira izazvanih policijskim ranjavanjem Blejka.

Bajdenova poseta podvlači njegov i Trampov pokušaj da steknu političku prednost u osetljivom nadmetanju u SAD po pitanju rasnih tema i policijskog tretmana manjina. Ta tema izbila je u prvi plan kada je Afromaerikanac Džord Flojd izgubio život krajem maja tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, Minesota, što je izazvalo proteste od obale do obale SAD.

Tramp je obeležio svoju posetu Kenoši verbalnom pdrškom čuvarima reda, rekavši: “Vi morate biti odlučni, morate biti čvrsti i morate biti jaki i morate biti spremni da okupite ljude” poput trupa Nacionalne garde, kako bi suzbili nasilje.

Bajden, demokratski kandidat koji se suprotstavlja Trampu na nacionalnim izborima 3. novembra, kritikovao je američkog lidera zato što je propustio da osudi nasilje političke levice i desnice, dok u isto vreme odbija da kritikuje akt belog tinejdžera koji je optužen za ubistvo dvoje ljudi i ranjavanje trećeg tokom protesta zbog ranjavanja Blejka.

“Predsednik nastavlja da dosipa ulje u vatru, rekao je Bajden na konferenciji za novinare. Dodao je: “Nisam ga čuo da je puno pričao” o tome što je Blejk upucan sedam puta u leđa dok je policija pokušavala da ga uhapsi. “Činjenica je da se ne ponaša mnogo odgovorno”, rekao je Bajden o Trampu.

Bajden je prvi demokratski predsednički kandidat koji je u okviru predizborne kampanje. posetio Viskonsin u poslednjih osam godina. Na izborima 2016, država je delovala sigurno demokratska, pa je kandidatkinja te stranke, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, zaobišla vođenje kampanje tamo. Ali Tramp je tesno pobedio u Viskonsinu, kao i u druge dve uobičajeno demokratske države – Pensilvaniji i Mičigenu – i osvojio četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

Demokrate su planirale da održe nacionalnu konvenciju prošlog meseca u Milvokiju, najvećem gradu Viskonsina, ali su odustale od te ideje i opredelile se za virtuelnu konveciju zbog straha od širenja koronavirusa.

OZON PLUS MEDIA

__________________________________________________

IZVOR : VOA        FOTO : screenshot-You Tube

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here