NOVO UBISTVO AFROAMERIKANCA U SAD : Smrtonosni policijski pucnji u 18-godišnjeg tinejdžera

Published on September,2020 By P. Vasić

0
163

U Americi se dogodilo novo policijsko ubistvo. Sinoć u Vašingtonu policajci su iz vatrenog oružja ubili mladog Afroamerikanca Dajona Keja (18), uz obrazloženje da je “pretio vatrenim oružjem”.

Najnoviji slučaj policijskog ubistva Afroamerikanca doveo je  do novih protesta širom SAD, ali i naknadnog  preispitivanja policijskog postupanja.

Deon Kay (18), poslednja žrtva policijskoog ubistva

Kako javlja AP, ispred policijske stanice u jugoistočnom Vašingtonu sinoć se okupio veliki broj ogorčenih građana, a nešto kasnije je došlo i do sučeljavanja demonstranata sa pripadnicima snaga reda.

U naknadnom, proširenom policijskom izveštaju navodi se da je 18-godišnji Kej identifikovan kao lice koje je pobeglo kada mu se približila policija, koja je istraživala prijavu o naoružanom mladiću viđenom u jednom vašingtonskom kvartu.

“Tokom potere, jedan od osumnjičenih je mahao pištoljem, pa je policajajac ispalio jedan hitac i pogodio Dajona Keja”, navodi se u saopštenju vašingtonske policije.

Kej je prevezen u najbližu bolnicu gde je ubrzo konstatovano da je podlegao povredama.

Lokalni ogranak organizacije “Životi crnaca su važni” pozvao je građane da odmah izađu na proteste, a na video snimcima koji su kasnije postavljeni na društvene mreže mogli su se videti policajci kako postavljaju bicikle kao barijeru naspram građana američke prestonice.

Bajden traži podizanje optužnice

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden apelovao je tokom govora pred pristalicama demokrata u svom rodnom gradu Vilmingtonu u Delaveru da se hitno podignu optužnice protiv policajaca koji su ubili dvoje afroamerikanaca, Džejkoba Blejka (29) u Kinoši u Viskonsinu i Brenonu Tejlor (26) u Luivilu u Kentakiju.

Mesto tragedije u jugoistočnom delu Vašingtona

“Neka pravosuđe radi svoj posao. Hoćemo da znamo da je pravda zadovoljena”, rekao je Bajden.

On je održao govor nakon što je od donatora dobio rekordnih 364 miliona dolara za svoju kampanju, preneo je BBC.

Iz izbornog štaba demokrata potvrđeno je da će Bajden sutra otputovati u Kinošu, gde će, kako je to formulisano, “pokušati da pomogne da se grad oporavi od višednevnih protesta izazvanih ubistvom afroamerikanca Džejkoba Blejka”.

Protesti u Americi postaju sve masovniji

Do danas, ništa nije preduzeto protiv pripadnika policije iz Kinoše koji je tokom rutinske saobraćajne intervencije ispalio 7 metaka u leđa nenaoružanog afroamerikanca Džejkoba Blejka.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Bajden uživa veću popularnost od svog republikanskog suparnika i aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

OZON PLUS MEDIA

_________________________________________________

IZVOR : RTV       FOTO : screenshot-YouTube

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here