RASTE BROJ ZARAŽENIH MEĐU STUDENTIMA U SAD : Univerziteti se prebacuju na onlajn nastavu zbog koronavirusa

0
30

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu premašio je 22 miliona. U Americi je zaraženo više od 5,4 miliona ljudi, a beleži se i porast novozaraženih na univerzitetskim kampusima. Zbog toga se pojedini univerziteti prebacuju na onlajn nastavu.

Univerzitet Notrdam je zbog širenja koronavirusa odlučio da najmanje naredne dve nedelje nastavu drži na internetu. U toj školi je samo u ponedeljak registrovano 80 novozaraženih – čime je ukupan broj obolelih porastao na 147.

“Uz doprinos svih i oštre mjere univerziteta naredne dve nedelje, mislim da možemo da se izvučemo”, smatra student Met Taj.

Zvaničnici univerziteta za nagli rast zaraženih okrivljuju žurke na kampusu. Da bi suzbili širenje virusa, naložili su zatvaranje javnih mesta i zabranili dolazak studenata koji ne žive na kampusu.

“Ako te mere ne budu uspešne, poslaćemo studente kući”, upozorio je predsednik Univerziteta Notrdam Džon I. Dženkins.

Državni univerzitet Mičigena takođe je zatražio od studenata da ostanu kući i prebacio se na onlajn nastavu, kao i koledž Itaka.

“Kvalitet nastave na internetu nije isti kao kada ste u učionici. Nije vredan 30.000 dolara”, smatra student koledža Itaka Džimi Stenli.

Nakon samo nedelje časova, pojedini studenti Univerziteta Severne Karoline počeli su da se pakuju, što se obično može videti samo na kraju semestra.

“U ovom trenutku ne teraju ljude da idu, ali pretpostavljam da će se to dogoditi, zbog čega se pakujem. Situacija je zaista neizvesna i stresna. Ne želim tako da živim”, kaže student Kai Merkado.

U međuvremenu, vodeći ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči upozorava na negativne posledice ukidanja restriktivnih mera uprkos porastu stope zaraženih.

“Trebalo bi dobro da razmislite pre nego što to uradite, zato što se ljudi zaraze i onda se sve ponovo zatvara”.

U okrugu Čiroki, u Džordžiji – tri škole, koje su otvorene, već su privremeno zatvorene, a više od 2.000 učenika je u karantinu. Zvaničnici upozoravaju na moguća zatvaranja još većeg broja škola.

U Teksasu, nastavnica Rejčel Sančez pokušava da i dalje bude optimista, iako je sve manje učenika u njenoj učionici, s obzirom na to se pojedini prebacuju na onlajn nastavu.

“Sarađujem sa odličnim nastavnicima i pokušavamo da budemo pozitivni. Lako je osećati se preopterećeno u ovoj situaciji, ali mislim da uspevamo da se izvučemo”.

U SAD raste i broj žrtava koronavirusa, koji je odneo više od 171 hiljadu života u Americi. Među preminulima je i profesor iz Teksasa Robert Rouds, uz kojeg je do poslednjeg trenutka bila porodica.

“Zaštitite sebe i svoje voljene. Nikada ne znate koliko imate vremena zajedno”, poručuje njegova supruga Andrea.

IZVOR : VOA             FOTO: You Tube/screenshot

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here