SITUACIJA U AMERICI SVE TEŽA : Vojska šalje medicinske timove u Kaliforniju i Teksas dok broj zaraženih svakodnevno raste

0
18

U Sjedinjenim Američkim Državama situacija se iz dana u dan drastično pogoršava, virus Kovid 19 odnosi na hiljade života, a jul je i zvanično do sada najgori mesec po broju novozaraženih. U pojedinim državama veliki problem je i nedostatak medicinskog osoblja, zbog čega se preduzimaju dodatne mere pomoći. U toku dana angažovani su  medicinski timovi vojske SAD, koji su upućeni u najkritičnije  delove AMERIKE. Oni se trenutno raspoređeni u Teksas i Kaliforniju, da bi pomogli tamošnjim bolnicama, preplavljenim pacijentima obolelim od koronavirusa.

U Kaliforniji, koja beleži rekordan broj novozaraženih, vojni lekari i drugi medicinski radnici, angažovani su u osam bolnica koje nemaju dovoljno osoblja. U toj državi je zabeležen najveći dvodnevni rast novooobolelih od gotovo 20 hiljada, uz 258 smrtnih slučajeva za poslednjih 48 sati.

U grad Huston na jugu Teksasa, vojni medicinski tim od 86 članova preuzeo je kompletno krilo lokalnog medicinskog centra. U Teksasu je u četvrtak, treći dan za redom, zabeleženo 10 hiljada novoobolelih, uz 129 žrtava.

Među preminulima u Teksasu je i 47 – godišnja Analis Long, majka trojki o čijoj borbi za život su mediji izveštavali.

“Bila je to najteža stvar i natužnija vest za nas. Ona je dala sve od sebe”, kaže njen suprug Donald.

Na Florida, koja je već danima jedno od najvećih žarišta u Americi, samo u toku prethodnog dana registrovano je 156 smrtnih slučajeva. Bolnice u Majamiju koje su prepune, dostigle su 95 odsto popunjenosti kapaciteta.

Gradonačelnik Frensis Suarez je danas upozorio:

Ako se nešto ne preduzme da se dramatično izmeni naš kurs bićemo u još goroj situaciji.”

Još jedna država se bori sa problemima oko slobodnih kapaciteta, ali ne bolničkih ležaja, već sa nedistatkom mesta za mrtve. Naime, zvaničnici američke države Arizona, naručili su veliki broj hladnjača, jer nemaju više mesta u mrtvačnicama.

Ukupno posmatrano, broj žrtava opakog virusa u SAD dodatno je porastao u 27 država. U medjuvremenu, gotovo polovina Amerike odustaje od daljih planova za ublažavanje restrikcija ili uvodi nove mere.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči izjavio da je situacija u SAD trenutno mešovita jer neke države imaju bolju situaciju od drugih. Fauči je posebno upozorio mlade ljude koji doprinose širenju virusa.

“Morate da snosite odgovornost, jer kad ste inficirani niste u vaakumu, vi širite pandemiju.”

I dok se debata oko nošenja maski nastavlja, guverneri Kolorada i Arkanzasa k,oji su se ranije protivili obaveznom nošenju maski, sada su promenili odluku.

Ipak ima i onih koji misle drugačije, poput guvernera Džordžije Brajana Kempa. Njegovo mišljenje je u suprotnosti sa vlastima najvećeg grada ove savezne države. Kemp je tužio gradonačelnicu Atlante Kišu Lens Botoms zato što zahteva da ljudi u njenom gradu nose maske.

“Ono što nam naučnici sada kažu je da treba nositi maske. Staviću našu politiku iznad svih”, poručila je Botoms.

Kemp je u petak pozvao sve stanovnike Džordžije da nose maske četiri nedelje da bi se zaustavilo širenje koronavirusa ali je i dalje ostao pri zabrani lokalnim i gradskim vlastima da uvedu obavezno nošenje maski u svojim zajednicama.

TEKST : P. Vasić  IZVOR : Agencije  FOTO:Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here