EKONOMSKI SUNOVRAT: Još jedna velika kompanija na ivici bankrota

Da li je kompanija koja je osnovana pre jednog veka još jedna u nizu žrtava pandemije

0
122
Jedna od najvećih američkih rentakar (rent-a-car) kompanija, HERTZ Global Holdings inc. posle više od 100 godina postojanja, podnela je zahtev za pokretanje stečajnog postupka, za zaštitu od bankrota.

Ovakvim potezom ova nekada veoma uspešna državna kompanija za iznajmljivanje automobila, pridružila se i formalno-pravno nekim drugim američkim gigantima, takodje ekonomskim žrtvama Covid-19, koji su na identičan način popotražii spas u stečaju. Medju brojnim kompanijama koje su na ivici bankrota našli su se veliki trgovinski lanci J. C. Penney, J. Crew, Neiman Marcus, Gold’s Gym, Pier 1, kao i lanac štampe McClatchy.

Čitav vek uspešno poslovali, odolevali svim nedaćama ali koronavirus ih dotukao

Hertz je, mnogi će reći, bio samo još jedna žrtva pandemije. Medjutim kako pišu pojedini američki mediji, stvarnost u slučaju HERTZ, ipak je nešto drugačija. Prema mišljenjima  analitičara, neuspesi HERTS više imaju veze sa vlastitom arogantnom inercijom i nesposobnošću prepoznavanja trendova koji se brzo menjaju i neprilagodjavanju svojih poslovnih modela u skladu s tim. Točno je da je Covid-19 imao uticaja na Hertz, kao i na mnoge druge firme,  ali njihov sunovrat počeo je i mnogo pre nego što smo uopšte čuli za coronavirus. Hertz se morao mudrije boriti s jakom konkurencijom. Valja podsetiti, da ova kompanija i od ranije vuče nagomilane dugove, koji sada iznose 19 milijardi dolara. Uz to imaju i skoro 700.000 vozila koja su u velikom broju neispravna.

Naravno da sudbinu kompanije dele zaposleni koji i najviše trpe u novonastaloj situaciji. Kao prvi korak u iznalaženju rešenja za ekonomsku krizu, Hertz je u martu mesecu otpustio 16.000 radnika.

MOŽDA NISTE ZNALI

Kompanija HERTZ Global Holding Inc. osnovana je još daleke 1918 godine u Čikagu. Sedište  firme je u Esterou, na Floridi.

AUTOR: OZON plus    FOTO: Hertz. com

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here