KRIZA U AUTOINDUSTRIJI: Francuski Reno otpušta 15.000 radnika

0
25

Poznati francuski proizviđač automobila RENAULT najavljuje da će 15.000 radnika izgubiti posao usled ekonomske krize izazvane pandemijom  Civid-19.

Reno trenutno zapošljava 180.000 radnika širom sveta, od čega 45.000 u Francuskoj.

Frank Daut, predstavnik sindikata u Renaultu, rekao je da će u toj državi bez posla ostati 4.500 zaposlenih, dakle 10 posto tamošnje radne snage, a veliki broj njih, u dogovoru sa poslodavcem, prihvatitiće ponudu  o odlasku u privremenu penziju.

Prema mišljenju analitičara, nesumnjivo da je koronavirus u značajnoj meri doprineo ovoj odluci o smanjenju broja zaposlenih, ali analitičari su mišljenja da je vreme pandemije bilo samo produbljivanje već postojeće krize u ovoj poznatoj fabrici automobila, što potvrđuju i zvanični podaci o padu prodaje Renaultovih automobila poslednjih godina, pa samim tim i smanjen potreba za proizvodnjom.

                                       ♦ AKO NISTE ZNALI ♦ 

Francuski proizvođač automobila RENAULT postoji od 1898 godine. Osnovali su je u potpunosti privatnim kapitalom braća Renault. godina, priča o kompaniji Renault se može podeliti na tri perioda.Od početka firmom ih e upravljao najmlađi od trojice braće, industrijalac i inženjer Louis Renault,  jedan od pionira automobilske industrije.  Sa svojom starijom braćom Marcelom, inače vozačem trka i Fernandom, kao su osnivačima, koju deceniju kasnije postali su jedan od najuspešnijih svetskih proizvođača automobila. Fabrika poseduje i svoj tim za formulu 1 pod nazivom Reno F1. Reno je pre nekoliko godina  napravio alijansu i partnerstvo sa japanskim Nisanom.

AUTOR : Predrag Vasić          FOTO: EUautostar

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here