POSRTANJE AMERIČKOG AVIO GIGANTA:Boing otpušta 12.000 radnika

0
17

Američki proizvođač aviona BOING (Boeing) najavio je da će narednih sedmica otpustiti oko 12.000 radnika, javio je Rojters (Reuters). Otkazne ugovore ovih dana će dobiti 6.670 zaposlenih, a njih 5.520 pristalo je na sporazumni raskid.

Američka avio kompanija najavila je i da će smanjiti broj zaposlenih u svim svojim proizvodnim pogonima širom sveta za oko deset posto, što znači da bi otkaz moglo dobiti gotovo 16.000 ljudi. U saopštenju nije navedeno u kojim pogonima će prvo početi sa otpuštanjem radnika.

Kompanija je, kako se navodi, ušla u krizu nakon dve fatalne nesreće njihovog novog aviona Boinga 737 Max. Krizu je dodatno produbio nagli pad potražnje za avionima zbog pandemije koronavirusa. Izvršni direktor Boinga Dejv Kaloun izjavio je da bi voleo da postoji neki drugi način za izlazak iz ove nepovoljne poslovne situacije.

                      ♦ MOŽDA NISTE ZNALI

Kompanija BOING (Boeing je jedan od najvećih svetskih proizvođača aviona i aeronautičke opreme. Sedište kompanije je u Čikagu, sa najvećim proizvodnim kapacitetima u Everettu, nedaleko od Sijetla (Seattlea). Kompanija je osnovana u Sijetlu 15. jula 1916 godine.  Kompanija se 1996. ujedinila sa McDonnell Douglasom, tada drugim po veličini proizvođačem aviona u SAD-u.

IZVOR:Reuters         FOTO: NBC News

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here