HULIGANI KRALI, DIVLJALI I UNIŠTAVALI : Masovna ponoćna pljačka i pucnjave u Čikagu

0
61

Više od stotinu ljudi uhapšeno je u ponedeljak u Čikagu, nakon brutalne noćne pljačke i nereda u kojima je povređeno 13 policajaca i oštećene mnoge prodavnice u poznatoj četvrti Magnificent Mile (Veličanstvena milja),ali  i drugim delovima grada.

Brojni huligani negde oko ponoći razulareno su napali luksuznu trgovačku četvrt u centru Čikaga,  pljačkajući prodavnice, razbijajući prozore i sukobljavajući se sa snagama reda. Ti sukobi su trajali nekoliko sati.

Načelnik čikaške policije Dejvid Braun rekao je da ovo čist kriminal i najavio nove mere zaštite imovine u gradu

Načelnik policije Dejvid Braun ( David Brown) ocenio je da je reč o „čistom kriminalu”, a gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut (Lori Lightfoot) je istakla da se ovaj incident razlikuje od „opravdane pobune” koja je izbila nakon smrti Džordža Flojda.

„Ovo svakako nije organizirani protest. Ovo je incident čistog kriminala”, rekao je Braun na konferenciji za novinare, dodajući da je sve počelo  nakon što je prethodnog dana policija pucala u jednog muškarca u čikaškom predgrađu Englvud.

ŠTA SE DOGODILO DAN RANIJE i KAKVE TO VEZE IMA SA PLJAČKOM I HULIGANSTVOM

Kako izveštavaju ovdašnji mediji, dok je policija u nedelju popodne, ispitivala 20-godišnjeg muškarca po imenub Latrell Allen, koji je prethodno osumnjičen za dva dela, između ostalog i pokušaj ubistva, on je pokušao pobegne. Bežeći pucao je na policijske službenike, koji su uzvratili i pogodili hici a iz oružja. Allen je trenutno u bolnici i očekuje se da će preživeti. Očigledno da je ovaj događaj bio okidač za nerede koji su kasnije usledili.

“Radi se o  čisto kriminalnim delima”, navela je gradonačelnica Čikaga, Lori Lajtfut. “Ovo je bio napad na naš grad.”

Očekuje se da će protiv uhapšenih biti podignute optužnice za pljačku, izazivanje nereda i fizičke napade na policiju. Lajtfut je rekla da je grad aktivirao “program za zaštitu gradskih četvrti” koji će biti na snazi u dogledno vreme, sve “dok ne budemo sigurni da su naše gradske četvrti bezbedne”.

Mnoge od prodavnica koje su opljačkane su otvorene tek nedavno, pošto su mesecima bile zatvorene za vreme haotičnih protesta zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja.

Neredi su počeli ubrzo posle ponoći, a grafiti protiv policije ispisuvanii su na potezu gde je “Veličanstvena milja” – jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Čikaga.

Svedoci kažu, a i brojne kamere su zabeležile ljude kako ulaze u prodavnice i iznose kese pune robe. Neki od huligana su upali u lokalnu banku, javio je Čikago Tribjun. Obijene su kase u prodavnici ma, a neki bankomati su razvaljeni. Opljačkane su i prodavnice kilometrima daleko od centra grada, u kojima su ostale samo vešalice za odeću i prazne kutije od elektronskih uređaja.

Autobuski i metro saobraćaj u centru grada je privremeno obustavljen na zahtev zvaničnika za javnu bezbednost. Mostovi preko reke Čikago su podignuti, da bi se sprečio ulazak i izlazak iz centra grada a policija države Ilinois blokirala je autoput na prilazu gradu.

TEKST : Predrag Vasić

IZVOR : Agencije/LOCALNEWS

FOTO : screenshog/ You Tube/Facebook private

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here