ZA ISTINU NIKAD NIJE KASNO : Amerikanac snima film o zloglasnoj žutoj kući

0
259

Film američkog reditelja Pola Kampfa koji se bavi ilegalnom trgovinom ljudskih organa u takozvanoj žutoj kući u Albaniji, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije na upravo završenom konkursu za dugometražni igrani film, saznaju “Novosti”.

Reditelj, scenarista i producent Pol Kampf u prošlosti je radio sa velikim glumačkim imenima, poput Lorensa Fišburna (Imprisoned), a za “Novosti” je u ranijem intervjuu otkrio da je film, radnog naslova “Žetva”, zasnovan na romanu Veselina Dželetovića “Srpsko srce Johanovo”. U pitanju je istinita priča o bogatom Nemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u “žutoj kući”. On posle transplantacije počinje da sanja nepoznate predele, ljude i plavookog dečaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima.

Kuća strave i užasa koju su zlikovci prefarbali u belo. Uzalud, istinu sakriti ne mogu. Žuti ili beli zidovi, manje važno- crna je da crnja biti ne može

Na putu od Los Anđelesa do San Franciska u avionu sam na Kindle servisu pronašao Dželetovićevu knjigu. Bio je to veoma loš prevod, ali, čak i takva, ova priča me je osvojila – prisetio se Kampf, a potom, pripremajući se za pisanje scenarija, počeo da čita novinske članke, intervjue, da gleda dokumentarce…

Prosečnom Amerikancu priča o Srbiji, Kosovu i Albaniji je i nepoznata i komplikovana, ali Kampf smatra da je dobro za film što progovara sa pozicije nekoga sa strane, nekoga bez predrasuda, koga ne mogu optužiti da je pristrasan.

POL KAMPF, reditelj čiji film značajno može promeniti dosadašnju lažnu sliku o Kosovu

Nameravam da ispričam činjenice o onome što se desilo, ali i da pitam gde je bio NATO, gde Rusija, a gde Amerika dok se to dešavalo. Zašto nismo reagovali – rekao nam je tada Kampf.

 KRAJNJE JE VREME DA SVET SAZNA ISTINU

Krajnje je vreme da svet sazna istinu o famoznoj “žutoj kući” i stravičnim zločinima u Albaniji koji su dugo zataškavani. Samo zahvaljujući izveštaju Dika Maritja, klupko ilegalne trgovine organima počelo je da se odmotava, ali još nismo ni blizu sudskog epiloga koji bi koliko-toliko zadovoljio pravdu… Ako pravde uopšte ima, kada su srpske žrtve u pitanju. Stoga internacionalizacija  stravičnih dešavanja u albanskoj kući strave i užasa, kroz jednu ovakvu filmsku priču, može biti krupan korak ka upoznavanju sveta sa istinom.

Film Pola Kampfa trebao bi da napokon predstavi istinu o Kosovu na način na koji će svet to najbolje razumeti. Ovo je pravi put da se jednostrano informisani deo populacije oslobodi nametnutih predrasuda i lažne slike koju su Albanci, u saradnji sa zapadom, godinama slali svetu.

Ako se setimo koliki odjek je imao film Međa, može se pretpostaviti kakvu pažnju će tek izazvati jedno ovakvo ostvarenje, sa tematikom koja malo koga može ostaviti ravnodušnim.

TEKST : Peđa Vasić  IZVOR : Novosti/OZON PLUS FOTO : You Tube/screenshot

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here