NEREDI U CRNOJ GORI : Sukobi građana i policije, hapšenja i dimne bombe, ima povređenih

0
105

Više policijskih službenika je povređeno, a desetine osoba privedeno, među kojima i poslanici Demokratskog fronta Marina Jočić i Milun Zogović, zbog nereda koji su u sredu izbili u nekoliko crnogorskih gradova u znak protesta zbog privođenja opozicionih funkcionera nakon jutrošnjih incidenata u Budvi, saopštila je crnogorska policija.

U Budvi je jutros privedeno 17 osoba nakon što su demonstranti kamenicama gađali stanicu policije i opkolili zgradu opštine kada je iz nje trebalo da izadje novoizabrani vršilac dužnosti gradonačelnika Vladimir Bulatović.

Incidenata je u toku večeri bilo u Podgorici, Nikšiću i Baru, gde se nekoliko stotina građana  okupilo ispred policijskih stanica u tim gradovima, odbijajući naredbe policije da se raziđu i gađajući njene pripadnike tvrdim predmetima, kamenicama i flašama, saopštila je Uprava policije.

U Podgorici je zbog incidenata uhapšeno 18 osoba, u Baru dvanaest, a u Nikšiću dve osobe, dok policija “intenzivno radi na identifikaciji svih lica koja su učestvovala u incidentima”.

Policija je saopštila da se večeras oko 20 časova ispred zgrade Centra bezbednosti Podgorica, bez prijavljenog i odborenog javnog okupljanja, okupila grupa od oko 70 građana i opozicionih političara kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog dešavanja u Budvi.

Nakon više upozorenja policije okupljenima da se razidju, “oni su se oglušili o izdata naredjenja i uzvratili skandiranjem, te nakon toga u pravcu policije počeli da bacaju kamenice”.

“Ovom prilikom je oštećeno više službenih vozila Uprave policije (UP) i jedan službenik je povređen”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “policija primenila zakonska ovlašćenja i upotrebila sredstva prinude – hemijska sredstva i fizičku snagu, nakon čega je okupljena grupa razbijena”.

U saopštenju se navodi da su u službene prostorije privedeno dvoje poslanika M.J. i M.Z. i šesnaest građana.

U Nikšiću se okupilo nekoliko stotina ljudi,koji su odbili da se razižu, a nakon verbalnog sukoba počeli su da gađaju policiju kamenicama I flašama. Tom prilikom povređena su četiri policajca, dve sobe su privedene, dok se za ostalim vinovnicima incidenta traga.

Večeras je policija u Baru nakon izdatih upozorenja i naređenja okupljenima da se raziđu, intervenisala i privela 12 osoba”, saopštila je policija i dodala da je u ovom događaju povređena jedna policijska službenica, kao i da se preduzimaju dalje mere na procesuiranju odgovornih osoba za ovaj incident.

Prema pisanju Vijesti, veliki broj pristalica opozicije iz Berana večeras su na par sati blokirale put Berane – Bijelo Polje, koji su oko ponoći odblokirali na poziv jednog od bivših odbornika opozicije.

Kriza vlasti u Budvi je usledila nakon što je nezavisni poslanik Stevan Dzakovic “preokrenuo” tesnu većinu Demokrata i DF-a u korist Demokratske partije socijalista, što su u opoziciji nazvali političkom korupcijom.

Premijer Duško Marković rekao je danas novinarima da Demokrate i DF ne žele da predaju vlast, a “to znači da kad bi bili u vlast nikad se ne bi otišli sa vlasti”, te da bi “predložili verovatno da se menjaju zakoni da nema izbori da oni nikad ne bi otišli sa vlasti”.

Marković je rekao i da odluka o promeni vlasti u Budvi nije odluka DPS i njenog rukovodstva, objašnjavajući da su odbornici koji su davali DF-u i Demokratama bili nezadovoljni u toj koaliciji da su odlučili da traže “novu većinu”.

 

IZVOR: Slobodna Evropa                                     FOTO: Dan

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here