NOMINACIJA : Norveški poslanik predložio Trampa za Nobelovu nagradu za mir

0
26

Član norveškog parlamenta predložio je američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, zbog posredovanja u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je drugi put da je nominovao američkog lidera za to priznanje.

Hiljade ljudi imaju mogućnost da nominuju kandidate za Nobelovu nagradu za mir, a među njima su poslanici u parlamentu, vladini zvaničnici, univerzitetski profesori i raniji laureati.

Norveški Nobelov komitet, koji svake godine bira dobitnika nagrade među stotinama nominovanih pojedinaca, odbio je da komentariše nominaciju.

“Predlažem ga zbog doprinosa miru između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je jedinstveni dogovor”, izjavio je za agenciju Rojters Kristijan Tibring-Gjede, poslanik desničarske Stranke progresa.

Predsednik Tramp na Tviteru se zahvalio svima koji su mu čestitali na nominaciji.

Bela kuća je saopštila da je “sporazum Abraham”, kako je nazvan dogovor Izraela i UAE, “razlog za optimizam na Bliskom istoku.”

“Mirovni sporazum je dokaz smele diplomatije i vizije predsednika Trampa I njemu je čast da bude razmotren od strane Nobelovog komiteta”, saopštila je Bela kuća.

Predsednik Tramp do sada nije uspeo da posreduje u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca a mirovni plan koji je predložio u januaru, koji je prema ocenima bio snažno naklonjen Izraelcima, nije doveo do nekog značajneg pomaka.

Tibring-Gjede, koji je 2019. Nominovao Trampa za Nobelovu nagradu za mir za diplomatske napore sa Severnom Korejom, rekao je da je najnovija nominacija takođe motivisana povlačenjem američkih vojnika iz Iraka.

Prošle godine, Tramp je ocenio da zaslužuje da mu se dodeli Nobelova nagrada za mir za rad na pitanjima Severne Koreje i Sirije, ali se požalio da verovatno nikada neće dobiti to priznanje. Bivši predsednik Barak Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir svega nekoliko meseci po dolasku na vlast.

Proces nominacija za ovogodišnju nagradu završio se 31. januara a ime pobednika biće saopšteno u Oslu 9. oktobra.

OZON PLUS MEDIA
———————————————————
IZVOR : VOA           FOTO : screenshot-YouTube

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here