IMUNITET KRDA I MENTALITET STADA

0
78

Piše : Aleksandar Arsenijević

Da će nazadno izborno (ne)delo i sve što mu je prethodilo stići na videlo, odnosno naplatu, bilo je jasno svakome kome sabiranje dva jednocifrena broja ne iziskuje fizički napor. Međutim malo ko je mogao poverovati da ćemo se za tako kratko vreme ponovo naći tamo gde smo bili u vreme vanrednog stanja i utamničenja u koje nas je gurnuo krizni štab pod dirigentskom palicom gospodara Vučića odlučnog da po svaku cenu zabeleži još jednu brilijantnu izbornu pobedu. Da Srbistan, po ugledu na lučonoše demokratije Kim Džong Una i baćuške Lukašenka, najzad pretvori u svoju privatnu prćiju u kojoj će se nesmetano za sve pitati i o svemu odlučivati.

Mada su kijamet i stogodišnje kiše koje Srbistan kao po pravilu plave u vreme izbora, a koji nas je zadesio dan-dva posleistih, mnogi su protumačili kao svojevrsnu poruku mudrim i ponosnim Srbistancima, ipak malo ko se nadao da će nam se vratiti još žešća i opakija epidemija virusa korona. Doduše ukazivali su neki na nešto slično. Bezuspešno upozoravali na to šta može da nam se desi, ali džaba. Gospodaru srbistanskom i njegovoj nazadnoj bratiji, koje već osam godina trese groznica vlastoljublja, jedino je bilo bitno da mudre Srbistance, pre svega ljubljene bake i deke, ubede kako je korona pobeđena. Kao NATO pakt onomad na Kosovu.

Da umesto imuniteta krda kod podanika do krajnjih granica razviju mentalitet stada. A stado reaguje jedino na zvuk medenice i čobaninov štap.

Međutim uprkos svemu biće da ni gospodar srbistanski ni njegovi čobani nikakve veze namaju sa eskalacijom epidemije i višestruko uvećanim smrtnim slučajevima. Biće da su tamo neki drugi glumatali pobednike nad virusom i  organizovali bahanalije povodom izborne “pobede”, grlili se, žvalili se i seireći uz trubače diljem Srbistana od prestonice do čačanskog Gradskog štetališta, pa sad  gospodar Vučić mora da nedisciplinovani narod srbistanski spašava iz čeljusti opake epidemije. Da ako treba ponovo utamniči Srbistan, jer zdravlje njegovih ljubljenih Srbistanaca nema alternativu.

Samo čini se da se mentaliteta stada nije stoprocentno primio. Sudeći na osnovu protesta studenata koji su se digli posle pokušaja da ih gospodar Vučić, naravno za njihovo dobro, izbaci iz studentskih domova u sred ispitnog roka da, izgleda da  u Vučićevom Srbistanu nisu svi fascinirani zvukom vođine medenice, koji bi sada posle svega da breme sopstvene neodgovornosti, umišljenosti i frustriranosti da pretovari na leđa nesretnih Srbistanaca.

Biće da u Srbistanu još uvek ima volje da on jednog dana postane Srbija, država utemeljena pre svega na instituciji odgovornosti.

OZONPRESS

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here