FUDBALSKI DERBI NA ČAČANSKI NAČIN : DUEL CRNKI I PLAVUSA

Pobedničkoj ekipi umesto pehara pripala zlatna metla

0
52

Jedan neobičan fudbalski derbi koji se već godinama održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, verovatno je jedinstvena sportsko-rekreativna manifestacija na našim prostorima. Tamošnji nižerazredni fudbalski klub “Jedinstvo” po peti put zaredom organizovao je duel između majki svojih mlađih kategorija igrača, koje su podeljene u dve ekipe shodno boji kose i frizerskom umeću. Tradicija nije izneverena ni ove godine, uprkos koronavirusu i merama ograničenja, pa su na Vidovdan, na teren istrčale 24 dame spremne za nadigravanje. Žene u kopačkama odavno nisu novost, ali jeste način selekcije timova, jer da biste zaigrali na ovom nesvakidašnjem derbiju morate biti crnka ili plavuša. Ostaje nepoznanica šta je sa brinetama ?  Bilo kako bilo i ovoga puta mame su opravdale očekivanja publike, koja je uživala u svemu viđenom.

Ova plavuša deli autograme, a nezadovoljna zbog poraza najavljuje farbanje kose u crno što znači prelazak u suparnički tabor

-Od 2016. godine učestvujem na turniru, igram za tim crnki. Ovo je pre svega jedno lepo druženje, a sve veći broj mama je zainteresovan da uzme učešća, ne samo iz našeg sela, već i okoline.  U publici su svekrve, muževi, familija, prijatelji-svi navijaju. Poslednjih dana nismo imali neke posebne pripreme, ali smo tokom zime, pre vanredne situacije, imali treninge u sali u okviru naše škole. Svi u porodici smo “zaraženi” fudbalom, ćerka trenira fudbal– kaže jedna od igračica, Ivana Glišić.

Plavi dresovi, plava kosa, ali ima i poneka smeđa

Zahvaljujući ovoj neobičnoj tradiciji, fudbalsku loptu zavoleli su gotovo svi u ovom selu i okolini. Prevashodan cilj ove nesvakidašnje manifestacije, pored druženja i popularizacije ženskog fudbala, jeste pre svega podrška i podstrek deci da se bave sportom i da provode što više vremena zajedno.

Mada je rezultat u drugom planu, ove godine pobedile su crnke, kojima je umesto pehara tradicionalno pripala “zlatna metla”.

TEKST : Peđa Vasić

IZVOR: OZON PRESS/OZON PLUS     FOTO: OZON

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here