VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU UMETNOST : Preminuo Zoran Gavrić

0
16

U Beogradu je u 71 godini života preminuo poznati srpski istoričar umetnosti Zoran Gavrić, nekadašnji direktor Muzeja savremene umetnosti i ugledni  univerzitetski profesor.

Zoran Gavrić je rođen u Valjevu 1949 godine, a diplomirao je na na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1977. godine na Odeljenju za istoriju umetnosti.

U Muzeju savremene umetnosti počeo je da radi 1981. godine kao kustos Odeljenja za dokumentaciju. Nakon tri godine postao je šef  Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi.

U periodu od 1986. do januara 1993.godine uspešno je obavljao fukciju upravnika Muzeja.

Doktorirao je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tokom bogate karijere bio je  redovan profesor na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti.

Kao profesor po pozivu predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju.

Dobitnik je nagrade „Lazar Trifunović” 2005. godine.

Još kao student istorije umetnosti 1972. godine počeo je da objavljuje tekstove iz teorije i nauke o umetnosti, kao i prevode stručnih tekstova sa nemačkog i engleskog jezika.

Njegovi tekstovi o umetnosti su nosili pečat velike erudicije, širokog poznavanja teorije, i predstavljali su vrhunske domete srpske i jugoslovenske istorije umetnosti

-Muzej savremene umetnosti se sa velikom tugom oprašta od kolege i nekadašnjeg upravnika čija je stručnost i kompetentnost u vođenju institucije kroz jasnu programsku i izdavačku politiku obeležila jedan od najdinamičnijih perioda u pedesetpetodogišnjoj istoriji, stoji na sajtu MSU.

IZVOR : OZON PLUS/MSU    FOTO : MSU

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here