BIVŠI FINALISTA ROLAN GAROSA ŠOKIRAO SVET : Pretraživao sam na Guglu kako da izvršim samoubistvo

0
40

Najbolji švedski teniser Robin Soderling, sa kojim je autor ovog teksta imao priliku da razgova prilikom njegovog poslednjeg boravka u Americi, izneo je danas u programu za švedski radio šokantne detalje vezane za zdravstve probleme sa kojima se suretao tokom karijere. Nekada četvrti teniser sveta ostao je upamćen kao prvi igrač koji je uspeo da pobedi neprikosnovenog “kralja šljake” Refaela Nadala na francuskom Rolan Garosu.

Malo potom, neshvatljivo se povukao sa teniskih terena i neočekivano prekinuo veoma uspešnu karijere u najavi. Kao zvaničan razlog “odlaska u penziju” navedena je bolest-mononukleoza . Upravo o tome, na temu sporta i zdravstvenih problema i uticaja na profesionalnu karijeru, Soderling je govorio kao počasni gost tribine, koja je održana u Nepervilu (Naperville), u organizaciji “NORTH CENTRAL COLLEGE” . Kratkim osvrtom na ovaj događaj želim da (se) podsetim na Robinovu dirljivu životnu priču, koja nikog od prisutnih u sali, nije ostavila ravnodušnim.

U intervjuu koji sam tada napravio sa Soderlingom, saznao sam, na primer, da se po završetku karijere posvetio biznisu. Pokrenuo je proizvodnju i prodaju teniskih loptica, ima kompaniju čiji je vlasnik i promoter . Veoma pohvalno je govorio o velikoj trojci svetskog tenisa, uz pregršt komplimenata na račun Novaka Đokovića. Za njega najneugodniji protivnik, po sopstvenom priznanju, je Rodžer Federer. Da li iz raloga što je znao iz koje zemlje dolazim (kurtoazija je vrlina, ali kurtoazno ne znači uvek i iskreno), ili po stvarnom uverenju, bilo kako bilo, Šveđanin mi je rekao da je Novak njegov favorit za osvajanje najviše Grend slemova. Govoreći o bolesti koja ga je zauvek odvojila od tenisa, detaljno je pričao o stanju u kakvom se nalazio i kroz šta je prolazio, ali isklučivo samo kao posledicu mononukleoze.  Soderling ni jednog trenutka nije pominjao druge zdravstvene  probleme.

ROBERT SODERLING SA JEDNIM OD MLADIH TENISERA NORT CENTRAL KOLEDŽA PRILIKOM POSETE NEPERVILU- ILINOIS FOTO: Ozon Plus

Jučerašnjom izjavom koja je šokirala ljubitelje sporta u celom svetu, sadašnji selektor švedske Dejvis kup reprezentacije, po prvi put je priznao da mononukleoza nije bila jedini problem koji je imao.

“Imao sam stalnu anksioznost, razjedalo me je iznutra. Sedeo sam u stanu i nepomično zurio u jednu tačku. Najmanji šum stvarao mi je paniku. Kada je jednom prilikom palo pismo kroz vrata, toliko sam se uspaničio da sam završio na podu. Od zvona telefona tresao sam se od straha”, rekao je Soderling.

Šveđanin je rekao da su problemi počeli nakon njegove pobede protiv Nadala 2009. godine.

“Taj uspeh povećavao je pritisak i očekivanja od mene”.

U julu 2011. godine, nakon što je u Švedskoj savladao Davida Ferera, otišao je u Monte Karlo i počeo da pada u “crnu rupu bez dna.”

“U panici sam neprestano plakao i plakao. Vraćao sam se u hotel i bacao na krevet. Svaki put kada je trebalo da izađem na teren hvatala me panika. Prvi put sam tada shvatio da ne mogu više. Čak i da mi neko prisloni pištolj na čelo ne bih mogao da izađem u tom trenutku”, rekao je Soderling i izneo jedan frapantan detalj:

“Došao sam do stanja da sam na Gugl pretraživao kako da počinim samoubistvo. Iako u dubini duše nisam želeo da umrem, sve je bilo bolje od takvog života u paklu”.

Robin Soderling je pre jedne decenije bio četvrti teniser sveta, u karijeri je osvojio 10 titula, dva puta bio finalista Gren slema u Parizu.

                            ♦KRATKA BIOGRAFIJA ♦

ROBIN SODERLING je rođen 1984.godine u Švedskoj. Profesionalni teniser postao je 2001. Poslednji meč zvamično je odigrao 11.jula 2011. Najbolji plasman je bio 4-to mesto u svetu 2010. U karijeri je osvojio 10 titula. Zaradio 10.423.124 US dolara.

 

AUTOR: Predrag Vasić    IZVOR :Essentially sports       FOTO : OZON PLUS

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here