“HE’S BACK!” POSLE OVE DVE REČI ISTORIJA KOŠARKE JE ZAUVEK PROMENJENA!

0
97

 PODSECANJE- 19.mart je jedan od najvažnijih datuma u istoriji kosarke

Pre tačno 25 godina, Majkl Džordan je ponovo obukao dres Čikaga, nakon što je iznenada prekinuo karijeru 1993. godine, skrhan bolom zbog ubistva oca Džejmsa.

I’m back!

Nekoliko sati kasnije Fil Džekson je takođe bio kratak:

– Danas je Majkl Džordan aktiviran kao član Čikago Bulsa.

Njegovo leteće visočanstvo se vratilo 19. marta 1995. na meču sa Indijanom, na kome je upisao 19 poena, u dresu sa brojem 45.

U drugoj eri vladavine Čikaga osvojio je još tri titule, a ukupno šest sa Bulsima.

O Džordanu može da se piše do sutra, ali evo jedne epizode, koju je ispričao Džeremi Ronik, hokejaška legenda i Džordanov prijatelj, koji je, kao i MDŽ-ej igrao u Čikagu, za Blekhokse. Bila je 1992…

– Igrali smo golf i pobedio sam ga nekoliko puta. Zaradio sam nekoliko hiljada dolara i on se spremao da ode kući. Bulsi su tu veče igrali protiv Klivlenda. Bilo je deset sati ujutru, a on mi je rekao da ipak želi da odigramo još jednu partiju – ispričao je Ronik.

Hokejaš je ponovo pobedio košarkaša u golfu i tako zaradio još nekoliko hiljada dolara, ali partija se odužila, pa je Džordan morao da ide pravo na utakmicu.

– Nastavili smo da igramo i pijemo celo popodne, popili smo verovatno po deset piva, a on je posle toga išao pravo u dvoranu. Šalio sam da ću sada sav novac koji sam dobio zahvaljujući pobedama protiv njega u golfu, staviti na pobedu Klivlenda. On mi je odgovorio da želi da se opkladi sa mnom. Rekao je da će Čikago pobediti sa 20 razlike, a da će on postići preko 40 poena. Naravno da sam pristao iste sekunde, ko ne bi? Čovek je na kraju ubacio 52 poena, a Čikago je pobedio sa 26 razlike – ispričao je Ronik.

Malo je ipak pogrešio, jer je Čikago pobedio sa 24 razlike, a Džordan je ubacio 44 poena, ali i to je dovoljno impresivno. Čikago je te sezone otišao do samog kraja i u finalu NBA lige, pobedili su Portland u šest utakmica.

♦  KRATKA BIOGRAFIJA

Majkl Džefri Džordan je rođen 17. februara 1963 u Bruklinu. Kao klinac voleo je košarku i bejzbol. Igrao je u školskom timu i  oduvek je želeo da nosi broj 45, ali kako ga je nosio njegov stariji brat Leri, on je uzeo (legendarni) 23.

 

Majkl Džordan je u NBA proveo 15 punih sezona sa 30,12 poena po utakmici u regularnoj sezoni (najviše u NBA). Osvojio je 6 NBA šampionata sa Čikago Bulsima, bio 10 puta najbolji strelac i 5 puta najkorisniji igrač lige. Devet puta je izabran u prvu odbrambenu petorku, a 3 puta je bio najbolji po broju ukradenih lopti. Od 1983. se rekordnih 49 puta pojavio na omotu časopisa Sport Ilustrejted i 1991. bio proglašen za sportistu godine po izboru ovog časopisa[2]. Proglašen je 1999. za “najvećeg severnoameričkog sportistu u 20. veku” po izboru sportskog kanala ESPN, a drugi je na listi najboljih sportista veka po izboru Asošijeted presa. Njegova mogućnost odraza, koju najbolje dočarava zakucavanje sa linije slobodnih bacanja, i drugi podvizi su mu doneli nadimke “Er Džordan” i “Njegovo vazdušno visočanstvo

 

IZVOR:Blic sport      FOTO:NBA/agencije

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here