ODLAZAK ŠAMPIONA : PREMINUO SLOBODAN LAZIĆ- CIMER, VELIKAN JUGOSLOVENSKOG BOKSA

PIŠE : Peđa Vasić

3
1437

U Beogradu je danas, u 79 godini života, preminuo Slobodan Lazić -Cimer, poznati sportski radnik, bivši bokserski šampion i jedan od najuspešnijih trenera sa prostora bivše Jugoslavije.

Slobodan Lazić, ili Dule Cimer, kako su ga zvali, rođen je u Valjevu 1941 godine. Boksom se počeo baviti 1957 godine, a tokom bogate karijere zabeležio je mnoge značajne rezultate kao takmičar u ringu, ali i kao vrhunski trener. Bio je šampion Jugoslavije 1967, a godinu dana kasnije vicešampion države.

Damir Škaro, Slobodan Lazić, Ante Josipović:Učitelj u društvu šampiona

Nastupao je za ekipe valjevskog Metalca, Radničkog i beogradskog Partizana. Dres reprezantacije Jugoslavije oblačio je 11 puta. Boksovao je 298 mečeva, zabeležio 240 pobeda.

Slobodan Lazić i Ante Josipović na OI u Americi,najveći uspeh YU-boksa

Posebno upečatljiv ostao je uspeh koji je kao selektor reprezantacije Jugoslavije ostvario na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, 1984 godine. Naš nacionalni tim osvojio je tada četiri medalje, a zlatno odličje na grudima Ante Josipović, najveći je rezultat u istoriji našeg boksa na OI. Kao trener reprezantacije, čiji su izabranici ostvarili neponovljiv rezultat, sa pravom nosi epitet najuspešnijeg bokserskog trenera na prostorima eks-Jugoslavije.

Slobodan Lazić i Mate Parlov, najbolji bokser Jugoslavije svih vremena

MOJI NOVINSKI NATPISI O ŠAPMPIONU

Potpisnik ovih redova imao je privilegiju da bude prvi novinar koji je te 1984.godine, uradio intervju sa Lazićem, odmah po povratku iz Amerike u Beograd. Taj razgovor objavljen u JSL ” SPORT”, kojim se, naravno zbog eksluzive, ponosio tadašnji urednik Momčilo Dabić, jedan je od mojih najdražih intervjua u novinarskoj karijeri. A, ustvari bio je to samo jedan u nizu natpisa i tekstova o mom dragom zemljaku i sjajnom čoveku Dulu Cimeru.

Jedan od mojih tekstova o Slobodanu Laziću- JSL “SPORT”

Pamtim svaki razgovor sa njim. I one službene, za novinske stupce, a bilo ih je mnogo, ali i one neobavezne sedeljke… U “voziću” hotela “NARCIS”, na Gracu, u Hali sportova, kod Pete osnovne… Sa Dulom je uvek bilo prijatno pričati i ćaskati. Bio je osoba širokih pogleda, otvoren za razgovor na mnoge teme koje nisu vezane za sport. Negovao je prijateljstva, voleo ljude, bio voljen, imao lepu reč za svakoga. A, iznad svega voleo je porodicu, umetnost, svoje Valjevo i Valjevce, prirodu, Boga i svoju veru…

I Bog bira one najbolje…Šampione, počivaj u miru..

TEKST : Peđa Vasić / OZON PLUS PORTAL

FOTO : Privatna arhiva/ Facebook

 

 

 

3 KOMENTARA

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here