MIROSLAV ALEKSIĆ : Srbija uveze više paradajza iz Albanije nego što ukupno izveze robe

0
40

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije da poljoprivrednike oslobodi plaćanja akcize na dizel gorivo i da odredi obavezan procenat domaćih poljoprivrednih proizvoda na policama prodavnica trgovinskih lanaca, kako srpski proizvođači više ne bi bacali paradajz zbog niske otkupne cene.

Srbija je u prethodnih nekoliko godina iz Albanije uvozila prosečno 15.000 tona paradajza, što je polovina ukupnog uvoza od 30.000 tona, dok je ukupni izvoz iznosio 10.000 tona. To znači da više paradajza uvozimo iz Albanije nego što ukupno izvezemo“, rekao je Aleksić u programu „Otvoreno“., saopštili si iz Narodne stranke.

Aleksić je naveo da poljoprivrednici u Makedoniji litar dizela plaćaju 80 evro-centi, a u Srbiji 1,30 evra, a i jedni i drugi proizvode paradajz i drugo povrće i voće koje nude na tržištu.

„Zato naši poljoprivrednici nisu konkurentni i to se hitno mora promeniti. Ne sme se više ponoviti da srpski seljaci bacaju svoje proizvode“, rekao je Aleksić, koji je i sam poljoprivredni proizvođač i predsednik Odbora Narodne stranke za poljoprivredu.

Aleksić je naveo da je stanje u poljoprivredi katastrofalno jer „sve u državi vodi jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, koji se pretvara da zna sve, od turizma preko poljoprivrede do veterine, a za ministre postavlja poslušnike koji rade isključivo u cilju režimske propagande.

„Vučić je potpuno nesvestan šta govori o poljoprivredi, a ljudi koji danas vode tu oblast su potpune neznalice. Hvale se nekakvih uspesima, a gorka je istina da godišnje uvezemo za 25 miliona evra više povrća nego što izvezemo, odnosno uvezemo 20.000 tona više nego što izvezemo, iako imamo potencijal da budemo veliki izvoznici povrća“, istakao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je vlast SNS-a u poslednjih pet godina duplirala dug i zadužila građane Srbije za još 15 milijardi evra, i precizirao da je 2015. godine dug iznosio 15 milijardi evra, a da sada iznosi 28 milijardi i da će do kraja godine biti 30 milijardi.

„Čeka nas veoma težak period, a vlast neprekidno samo laže i njen pad će doći brže nego što to možda sada izgleda. Srbija je u dubokoj krizi i mora se napraviti zaokret u svim oblastima“, rekao je Aleksić.

Aleksić i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević predstavili su programe Narodne stranke za poljoprivredu i preduzetništvo.

Kovačević je rekao da u Srbiji ima 1.051.000 preduzetnika i da je do početka avgusta zabeležen pad privredne aktivnosti od pet odsto i fiskalni deficit od sedam odsto.

„Narodna stranka se zalaže za treći paket mera ciljan na privredne grane koje su najviše izgubile u krizi, a među njima su hotelijerstvo, turizam i saobraćaj“, rekao je Kovačević.

„Zalažemo se i da minimalno učešće domaćeg kapitala iznosi 25 odsto u investicijama koje će država ubuduće subvencionisati, jer sada apsurdno novcem građana Srbije subvencionišemo strane investitore od kojih su se mnogi pokupili i otišli kada su potrošili novac dobijen od subvencija“, zaključio je Kovačević.

IZVOR : Danas          FOTO : Twitter/M. Aleksić

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here