IZBORI U SRBIJI:PREDIZBORNA TIŠINA I ODJEK BOJKOTA

0
30

Uoči predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora, u Srbiji je u toku predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta.

Šta će doneti ovi, tek treći redovni Parlamentarni izbori u 30 godina višrstranačja u Srbiji, da se naslutiti. Sve prognoze i istraživanja govore da ni posle nedelje neće biliti nekih bitnijih promena u odnosu snaga na domaćoj političkoj sceni Posebno kada se ima u vidu da najveći broj opozicioni stranaka bojkotuje glasanje. Utisak je da je atmosfera među, političkim trzavicama već prezasićenim građanima Srbije, po mnogo čemu neuobičajeno i reklo bi se, pomalo monotona. U osvrtu na predizborna dešavanja, BBC amalizira u kakvom raspoloženja mladi dočekuju izlazak na birališta.

 I pored svih protesta, bojkota, unošenja kamenja u skupštinu, otimanja mikrofona, polivanja vodom i štrajkova glađu, srpska politika ipak može da deluje dosadno, naročito mladim ljudima.

BBC podseća da prema istraživanjima iz 2020. godine, oko 84,4 odsto mladih u Srbiji smatra da nemaju učešća u političkim procesima.

Istraživanje takođe pokazuje da 52,6 odsto mladih uopšte ne prati izbornu kampanju.

    PRAVO GLASA IMA 6,5 MILIONA GLASAČA

Na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji učestvuje 21 izborna lista stranaka i koalicija. Za ulazak u parlament potrebno je preći cenzus, koji od ove godine iznosi tri odsto od broja izašlih birača.

Broj poslaničkih mesta u parlamentu iznosi 250, kao i do sada.

Pravo glasa na izborima ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta.

Republička izborna komisija je obavezna da zvanične rezultate saopšti 25. juna najkasnije do 20 sati. 

U INOSTRANSTVU GLASANJE NA 40 BIRAČKIH MESTA 

Državljani Republike Srbije koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu će moći da iskoriste svoje biračko pravo na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine na 40 biračkih mesta u 17 zemalja.

Biračka mesta će biti otvorena u Austriji (Beč), Belgiji (Brisel), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Trebinje, Drvar, Višegrad, Doboj, Bratunac, Bijeljina, Zvornik i Prijedor), Danskoj (Kopenhagen), Italiji (Rim, Milano, Trst, Vićenca), Kipru (Nikozija), Mađarskoj (Budimpešta), Nemačkoj (Berlin, Diseldorf, Minhen, Štutgart, Frankfurt, Hamburg), Rusiji (Moskva, Soči), Severnoj Makedoniji (Skoplje), SAD (Čikago), Sloveniji (Ljubljana), Francuskoj (Pariz, Strazbur), Hrvatskoj (Vukovar, Rijeka), Crnoj Gori (Herceg Novi), Češkoj (Prag) i Švajcarskoj (Bern, Cirih, Lugano).

Biračka mesta se otvaraju u nedelju, 21.juna 2020.godine u 7,00 časova i biće otvorena do 20,00 časova. Zbog vremenske razlike, glasanje na biračkom mestu u Čikagu će biti dan ranije, 20. juna. 

GLASANJE U GENERALNOM KONZULAT U ČIKAGU 

Građani koji su se blagovremeno prijavili za upis u birački spisak za glasanje u SAD moćiće svoje glasačko pravo da ostvare u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu u subotu 20. juna 2020. godine od 7 do 20 časova. Na glasanje je neophodno poneti važeću ličnu kartu ili pasoš Republike Srbije. 

Sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu

 

 

 

TEKST:OZON PLUS/Agencije                                             FOTO:GKRS u Čikagu

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here