DANIMA ĆUTALI, A SADA JOŠ I LAŽU : Tužilaštvo i policija različito govore o zverskom prebijanju u Novom Sadu

0
157

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu 12. septembra zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju pokrenulo je istražni postupak protiv Ivana Kontića, osumnjičenog da je pre tri nedelje brutalno pretukao mladića u Novom Sadu. Iz MUP-a su se ranije oglasili da je nadležno tužilaštvo obavešteno odmah nakon prijave lekara o prebijanju, koje se desilo 24. avgusta. Pa, kako to? Ko od ovih institucija ne govori istinu?

Nakon što je uznemirujući snimak prebijanja 11. septembra Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, pustio na društvenim mrežama, tek tada su institucije počele ozbiljnije da rade na zločinu. Do tog trenutka radilo se o kafanskoj tuči u kladionici Max Bet, nanošenju teških telesnih povreda, da bi za dan, nakon što je snimak zgrozio javnost, Kontićevo zlodelo preraslo u pokušaj ubistva.

“Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, a nakon podnete krivične prijave od strane MUP PU Novi Sad, pokrenulo je istražni postupak protiv I. K. naredbom o sprovođenju istrage od 12. septembra 2020. godine, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju iz člana 113 u vezi sa čl. 30 Krivičnog zakonika, učinjenog na štetu M. M”, navodi se u odgovoru N1 koji je potpisao zamenik javnog tužioca Zoran Jakovljevic.

Tužilaštvo navodi i da je u toku “prikupljanje dokaza radi donošenja javnotužilačke odluke”, kao i da je osumnjičenima O. L. i L. V. određeno zadržavanje 13. septembra u trajanju do 48 sati, kada će biti izvedeni pred javnog tužioca. Jednom se stavlja na teret da je učestvovao u tuči, a drugom da je bio saučesnik.

Šta nam je pokazao užasni primer iz Novog Sada?

Policija se oglasila tek 20 dana nakon lomljenja ruku onesvešćenom čoveku, i to sa šest saopštenja u jednom danu. Tada su objavljeni identitet i fotografija osumnjičenog, ali i najava raspisivanja Interpolove poternice. I to sve nakon što je snimak događaja dospeo u javnost. Do tada, pa ni KC Vojvodine, dok nije bilo pritiska javnosti nije se oglašavao.

Nije potrebno spominjati brzinu širenja ove vesti društvenim mrežama, pa da se Kontić sakrio u mišju rupu, javnost bi ga našla, ali da je sve objavljeno kada se i desilo – 24. avgusta! U međuvremenu istraga je bila traljava, tužilaštvu policija očigledno nije davala podatke, a krvnik je iskusno pobegao u Crnu Goru, tvrde mediji.

Krivi im mediji i političari

Direktor policije Vladimir Rebić i načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić za svoj propust ili institucija koje predstavljaju okrivili su medije i opozicione političare, što je nonsens! Službenici policije uvukli su politiku u svoje delovanje i građanima opravdano dali pravo da sumnjaju da oni umesto plave nose uniforme u stranačkim boja. Kako objasniti ovu izjavu?

– Apelujem na pojedine političare da se bave svojim poslom i da prestanu da uporno organizuju i sprovode rijaliti potrage i istrage, kojima otežavaju rad policijskim službenicima i tužilaštvima. Posao policijskih službenika nisu senzacije kako to pojedini političari zamišljaju, već rasvetljavanje krivičnih dela – naveo je Rebić umesto da pohvali građane što žele da pomognu policiji. Ili policija bira građane koji mogu da pomognu?

A Šušnjić, načelnik novosadske policije tek je “objasnio”, u istom danu, 12. septembra:

– O svemu su sačinjene službene beleške i upoznat je tužilac, te stoga pokušaji pojedinih političara i medija da obmanu javnost tvrdnjama kako je policija nešto htela da sakrije, ne samo da su netačni, već su i zlonamerni i tendenciozni. Očigledno da je njihov cilj narušavanje ugleda policije i pripadnika PU Novi Sad koji rade na rasvetljavanju pomenutog slučaja – izjavio je Šušnjić.

Kad je policija pozvala Tužilaštvo?

U javnosti se s pravom negoduje što je poternica za Kontićem objavljena tek nakon što je snimak prebijanja objavljen na društvenim mrežama. Međutim, direktor policije Vladimir Rebić izjavio da su lekari obavestili novosadsku policiju o prebijanju M. M. još 24. avgusta i da ga od tada traže. Koliko vremena je prošlo govori i to da se žrtva oporavlja na kućnom lečenju.

I opet smo u problemu, direktor priča jedno, unapređeni načelnik policije drugo, zamenik tužioca treće. Ljudi, uskladite priče!

Slučaj iz Novog Sada nam je pokazao da je sve moglo biti rešeno za 24 časa, i da je policija odmah znala šta se dogodilo tog 24. avgusta. Da se htelo!

OZON PLUS MEDIA

IZVOR: Direktno. rs

FOTO :screenshot-YouTube/Twitter

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here