MEDLIN OLBRAJT U KOSOVSKOJ PRIČI:Nekom bombe, nekom milioni

Kako piše češki portal od kupoprodajne transakcije kosovske telefonske kompanije zaradila 20 miliona evra

0
658

Jedna od najvatrenijih zagovornica agresije na SRJ 1999 godine , tadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) , zaradila je 20 miliona evra od prodaje “Telekoma Kosova”, pišu češki mediji osvrćući se na njen sraman doprinos rešavanju kosovskog problema. Njena neskrivena naklonjenost prema samo jednoj strani, reklo bi se, donela joj je korist.

Prema navodima praškog portala “Parlamentarni list” Olbrajtova se vodila isključivo ličnim razlozima prilikom svoje nedvosmislene opredijeljenosti da se  bombarduje tadašnja SR Jugoslavija.

Da su politika i biznis često partneri iz interesa, po principu “usluga za uslugu” pokazalo se upravo u slučaju kupoprodajne kosovske telefonske kompanije.

Zahvaljujući bliskim vezama s čelnicima terorističke OVK, pre svega sa Hašimom Tačijem, američka državna sekretarka je nakon dolaska međunarodne uprave na Kosovo i Metohiju, privatizovala kosovsku telefonsku kompaniju “Ipko“, koju je malo potom njena firma “ Albright Capital Management” prodala slovenačkom operateru “Telekom Slovenija” po višestruko većoj ceni, za 20 miliona evra. 

Na pitanje čeških novinara da li posle toliko godina misli da je bilo u redu što su NATO snage bombardovale Srbiju i pobile na hiljade ljudi, uključujući žene i decu, Olbrajtova nijednog trenutka nije pokazivala trunku kajanja. Šta više, istim žarom kao i pre nekoliko decenija branila je svoje stavove.

– U Jugoslaviji, Bosni i na Kosovu mnogo je ljudi poginulo i moram reći da je to bila tragedija. Dugo smo pokušavali pronaći diplomatsko rešenje. Nismo hteli koristiti bombe, ali stvarno, Srbi na Kosovu su ubijali nedužan narod. Mnogo puta smo vodili diplomatske pregovore, dali smo sve od sebe, ali Srbi su ubijali ljude samo zato što su bili muslimani – govorila je Medlin Obrajt, brutalno proglašavajući celu jednu naciju zločinačkom.

KRATKA BIOGRAFIJA♦

Madeleine Jana Korbel Albright je američka političarka i diplomatkinja. Član je demokratske stranke. Ona je prva ženska na funkciji državnog sekretara u Sjedinjenih Država u istoriji te zemlje. Ovu visoku dužnost obavljala je od 1997. do 2001. u vreme vladavine Bila Klintona. Rodjena je u Čehoslovačkoj, u Pragu 15.maja1937 godine. Upravo u vreme njenog rođenja, njen otac Albriht je bio čehoslovački diplomata na službi u Beogradu. Srbiju je napustio 1939 godine, a porodica je ratne godine provela u Londonu. Po završetku rata, otac se, kao diplomata, ponovo vratio u tadašnju Jugoslaviju, ovog puta sa celom porodicom, tako da je Medlin, u glavnom gradu Srbije provela deo detinjstva. Godine 1948 njena porodica je emigrirala u SAD.

IZVOR: OZON PLUS/Chparlamlist  FOTO: YouTube

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here