ZAŠTITIMO REKE – AKCIJA U RAKITI : Građani pijucima i lopatama razbijali cevi

IZVEŠTAVA : Milica Jovanović

0
136

Nekoliko stotina građana iz svih delova Srbije odazvalo se danas pozivu organizatora i došlo u Rakitu priključujući se akciji “vađenja cevi iz reke” u nameri sprečavanja nastavka radove na izgradnji mini hidro-elektrane. Okupljeni građani “naoružani do zuba svim vrstama oruđa” razbijali su, nedavno postavljene, vodovodne cevi.

U selu su bile prisutne policijske snage, ali sve je proteklo mirno. Aktivisti su poneli razne alatke, od motike do lopate, a organizatori su sve vreme apelovali na suzdržanost, bez provokacija i nemira.

Grupa “Odbranimo reke Stare Planine” koja na facebooku okuplja veliki broj pratilaca, protivi se izgradnji mini hidro-elektrana i narušavaju prirode.

“Mi se borimo za očuvanje reka i vodopada Stare planine . Republička Vlada planira da u proglašenom Parku prirode i šire u Srbiji sagradi stotine malih hidrocentrala i živopisne planinske reke provede u cevi. Ovaj projekat bi trajno narušio park prirode zarad dobitka manje od 1 posto električne energije potrebne Srbiji, a novac od ovog projekta završio bi u džepovima malog broja privatnika. Protiv uništavanja reka. recite NE za mini hidro elektrane “.

IZVEŠTAJ SA LICA MESTA

Kako javlja Milica Jovanović, novinarka Južnih vesti sa terena, dok deo okupljenih Građana razbija cevi, ostali pregrađaju reku kamenjem.

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita, suznih očiju je rekao da je mnogo srećan zbog današnje akcije.

-Ne mogu da verujem da tri godine Rakita za državu srbiju ne postoji – kaže Stojanov.

JEDNA OD OBJAVA NA FACEBOOK STRANI 

Okupljeni građani negodujući zbog namere države da uništi prirodno bogatstvo ovog dela Srbije odlučni su u nameri da “stvar uzmu u svoje ruke i sprovedu zakon”.

Među okupljenima se mogu videti obeležja i oznake različitih organizacija. pored ostalih tu su aktivisti “Odbranimo reke Fruške gore”, “Odbranimo reke Stare planine”, “Ne davimo Beograd”, izvižači, “Nacionalna koalicija za decentralizaciju”, kao i brojna ekološka udruženja.

Atmosfera je bila radna, na trenutke vesela, svaki pomak u razbijanju cevi dočekuje se aplauzom, povicima i burnim skandiranjem.

Neki od prisutnih građana stigli su još sinoć u Rakitu, tu kampovi, a većina njih došla je jutros. Jedna grupa prisutnih je doputovala organizovanim prevozom.

Današnja akcija započela je okupljanjem ispred ovdašnjeg Zadružnog doma, odakle je  jedan od organizatora i vođa inicijative “Odbranimo reke Stare planine”, Aleksandar Jovanović Ćuta, pozvao građane da sa alatom siđu do reke.

“Molim da sve protekne mirno, policija nije naš protivnik, oni samo rade svoj posao, jer ih neko tera na to” – rekao je on.

OZON PLUS MEDIA

IZVOR : Južne vesti/Milica Jovanović

FOTO : Facebook/privatna arhiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here