DVE ZEMLJE NA IVICI SUKOBA – Spor Grčke i Turske oko pomorskih granica

0
56

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je u Ankari da je situacija između Turske i Grčke u “vrlo kritičnom” trenutku.

Čavušoglu je rekao da je Ankara spremna za dijalog s Atinom “bez preduslova” u vezi sa sporom te dve saveznice u NATO oko potrage za nalazištima nafte u istočnom Sredozemlju.

“Turska je spremna na dijalog o ravnopravnoj podeli bez preduslova, ali to nije moguće ako Grčka nameće preduslove”, rekao je Čavušoglu.

Nemački ministarje danas posetio i Grčku u nastojanju da smiri sve jaču napetost između dve susedne zemlje na istočnom Sredozemlju.

One su u žestokom sporu oko pomorskih granica i prava na eksploataciju gasa i nafte u podmorju poslale ratne flote koje manevrišu jedna oko druge i najavile su vojne vežbe u širokoj oblasti između Krita i Kipra gde turski brod traga za naftom, prenosi agencija AP.

“Sadašnja situacija u istočnom Sredozemlju je igranje vatrom i svaka, i najmanja iskra može dovesti do katastrofe”, rekao je Mas danas u Atini posle susreta sa svojim grčkim kolegom Nikos Dendiasom.

“Niko ne može imati interesa u tome, a svakako ne u vojnoj konfrontaciji NATO partnera i suseda”, rekao je Mas.

Posle Atine Mas je otputovao u Tursku da to kaže i turskom ministru Čavušogluu.

Ministari spojnih poslova EU trebalo bi da se sastanu u Berlinu krajem ove nedelje da bi razgovarali o Turskoj koju mnogi smatraju odgovornom za napetost s Grčkom.

OZON PLUS MEDIA

IZVOR : B92.    FOTO : screenshot/You Tube

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here