BIL GEJTS UPOZORAVA NA NOVU KATAKLIZMU : Klimatske promene opasnije od korona virusa

0
97

Posle korona virusa svet bi mogao da se suoči sa još gorom kataklizmom koja bi uticala kako na živote ljudi, tako i na ekonomiju, upozorava milijarder Bil Gejts u najnovijoj objavi na svom blogu.

Gejts je godinama upozoravao na potencijalnu opasnost od smrtonosnog virusa koji bi mogao da odnese milione života i na globalnu nepripremljenost na pandemiju. Većina ljudi je na ta upozorenja samo odmahivala rukom, smatrali su da je to scenario nekog filma katastrofe, ali ne onim koji bi mogli da dožive u stvarnom životu. Situacija s korona virusom pokazala je da je Gejts bio u pravu.

Na svom blogu ove sedmice Bil Gejts je upozorio na još jednu veliku opasnost koja bi vremenom mogla postati smrtonosnija i opasnija i od korona virusa. Reč je o vrlo aktuelnoj temi poslednjih godina – klimatskim promenama. Gubitke života i propast koje danas uzrokuje pandemija u budućnosti bi mogla da izazove promena klime.

Do tog zaključka Gejts je došao na osnovu smrtnosti od korona virusa koja, kako je napisao na svom blogu, iznosi 14 osoba na 100.000 ljudi. Zbog porasta temperature tokom sledećih 40 godina očekuje se isti porast smrtnosti kao i od korone. Do kraja 21. veka ti brojevi će se povećavati i dalje, pa bi smrtnost s 14 trebalo da se poveća na 73 osobe na 100.000 ljudi. Ali, ako se emisije gasova staklene bašte smanje, očekuje se smrtnost od 10 osoba na 100.000 ljudi. Do 2060. klimatske promene mogle bi da postanu smrtonosne kao i COVID-19, a do 2100. mogle bi da budu pet puta smrtonosnije, napisao je Gejts.

Ekonomski učinak klimatskih promena biće kao da se pandemija dešava jednom u svakih deset godina, jer će troškovi nastali zbog klimatskih promena i ulaganja biti izuzetno veliki.

IZVOR : Blic

FOTO : Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here