POLJSKA SE POVLAČI IZ ISTAMBULSKE KONVENCIJE : Za konzervativce ovaj dokument je gori od komunizma

0
35

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro najavio je da Poljska želi da se povuče iz Istambulske konvencije, o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koju je ta zemlja potpisala 2012. a ratifikovala 2015. godine. 

  OVAJ DOKUMENT Krši PRAVA  RODITELJA” 

Ministar Ziobro je rekao da je ovaj dokument štetan za državu jer zahteva da u škole u okviru obrazovnog sistema podučavaju decu o rodnoj ideologiji, pišu tamošnji mediji.

On je dodao da su uvedene reforme poslednjih godina pružale dovoljnu zaštitu ženama od nasilja. Po njegovim rečima ova konvencija krši prava roditelja i sadrži elemente ideološke prirode.

Zbog te odluke hiljade žena protestovalo je u gradovima širom Poljske, ali je istovremeno i veliki broj građana Poljske podržao ovu odluku.

Inače, poznato je da je vladajuća stranka Zakona i pravde (PiS) i njeni koalicijski partneri imanu bliske veze sa Katoličkom crkvom. Takođe poznati su i stavovi novoizabranog predsednika Poljske Andrzeja Dude koji je u svojoj je predsedničkoj kampanji promociju LGBT populacije i njihovih prava opisao kao ideologiju destruktivniju od komunizma.

U ponedjeljak bi vlada trebala i formalno započeti proces povlačenja iz ugovora koji je ratificiran 2015. godine.

Stav poljskih konzervativaca je da je Istanbulska konvencija povezana sa “dženderizmom” i “rodnom ideologijom gorom od komunizma”, te da “konvencija predviđa obrazovanje dece i mladih o formiranju homoseksualnih porodica”, sa čime se oni ne slažu.

Odluka zvanične Varšave za evropske zvaničnike je šokantna i neshvatljiva.  

ZA EVROPSKE ČELNIKE ODLUKA      JE SKANDALOZNA 

Glavna poverenica Veća Evrope Marija Pejčinović-Burić nazvala je razvoj događaja u Poljskoj “alarmantnim”.

“Najave vladinih zvaničnika da bi se Poljska trebala povući iz Istanbulske konvencije su alarmantne. Istanbulska konvencija je ključni međunarodni ugovor Veća Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – i to je njegov jedini cilj. Ako postoje zablude ili nesporazumi u vezi s Konvencijom, spremni smo ih objasniti u konstruktivnom dijalogu. Napuštanje Istanbulske konvencije bilo bi izrazito žalosno i veliki korak unatrag u zaštiti žena od nasilja u Evropi”, navela je Pejčinović-Burić na službenoj stranici Veća Evrope.

Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer i zastupnik u Evropskom parlamentu, ocenio je odluku Poljske kao skandaloznu.

AUTOR : P. Vasić  IZVOR: Agencije  FOTO: Pixabay

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here