NEMCI ZBOG RASISTIČKOG NAZIVA MENJAJU IME SOSA – Ukus i dalje ljut, ali više nije “ciganski”

0
126

Nemački proizvođač hrane Knor je saopštio da će promeniti naziv popularnog ljutog “Ciganskog sosa”, zbog rasističkih konotacija, navode danas nemački mediji. Novi naziv će biti “Sos od paprike u mađarskom stilu”.

“Pošto “ciganski sos” može biti protumačen na negativan način, odlučili smo da Knorovom sosu damo drugi naziv”- saopštio je nemački proizvođač.

Najavljeno je da će se sos za nekoliko nedelja pojaviti sa novim nazivom u nemačkim prodavnicama.

Nevladine organizacije su godinama tražile promenu naziva, što je 2013. proizvođač odbio, navodi AP.

Nova odluka je doneta posle brojnih međunarodnih rasprava o rasizmu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su velike kompanije promenile neke tradicionalne nazive proizvoda, odgovarajući na zabrinutost vezanu za rasne stereotipe.

Naziv “ciganski sos” se u Nemačkoj duže od 100 godina koristi za ljuti sos zasnovan na paradajzu, uz dodatak bibera, luka, sirćeta i paprike.

Romske organizacije u Nemačkoj su dugo ukazivale da sos nije deo njhove tradicionalne kuhinje i tražile su promenu naziva.

Predsednik Centralnog saveta nemačkih Roma Romani Roze je izjavio da je dobro što je Knor reagovao na mnogobrojne žalbe, ali je dodao da ga od naziva sosa mnogo više brine jačanje rasizma u Nemačkoj, navodeći da fudbalski navijači na utakmicama često igrače i pristalice suparničke ekipe, da bi ih uvredili, nazivaju “Ciganima” i “Jevrejima”.

IZVOR : Danas/Fonet             FOTO : screenshot

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here