VEST KOJA ĆE OBRADOVATI SVET : Rusija u avgustu počinje masovnu proizvodnja vakcina protiv koronavirusa

0
1

Kako je danas najavio Kiril Dmitrijev, direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja, Rusija će u avgustu mesecu započeti masovnu proizvodnju prve u svetu vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Institut „Gamalej”.

Ispitivanja ove vakcine sprovedena na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji, uspešno su završena, prevashodno sa aspekta bezbednosti po zdravlje ljudi.

Prema rečima Dmitrijeva, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu, koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, prenosi Tanjug.

Procenjuje se da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, što će omogućiti efikasniju borbu protiv koronavirusa u čitavom svetu, prenosi Sputnjik.

Vitalij Zverev, akademik Ruske akademije nauka, doktor bioloških nauka i naučni direktor Instituta za vakcine i serume „Mečnikov”, objašnjava da koronavirus sada kruži među ljudskom populacijom i da se više od 200 zemalja suočilo sa ovom pošasti. Do sada je obolelo između 15 i 20 odsto populacije, dok su svi ostali zaraženi nosioci virusa, a više od polovine njih nema nikakve simptome.

Zverev smatra da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina.

Najvažnije je, ističe virusolog, da vakcina bude efikasna i da nema neželjene efekte.

On napominje da se prototip vakcine može u laboratoriji napraviti za nekoliko meseci, ali da je nemoguće proveriti je za pola godine ili godinu.

Mnoge zdravstvene ustanove i laboratorije u svetu započele su trku za prestiž u stvaranja vakcine protiv kovid-19,  što budućem proizvođaču donosi  ogroman profit.

Pored Rusije, vakcina protiv kovida-19 se ispituje i u SAD, Kini, Japanu, kao i u nekoliko evropskih država.

IZVOR : OZON PLUS/Agencije   FOTO:  Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here