ZNAČAJNO OTKRIĆE PORTUGALACA : Zaštitna maska koja ubija kovid-19, može da se opere i do 50 puta

0
28

Naučnici u Portugalu napravili su zaštitnu masku čija tkanina štiti od koronavirusa tako što ga uništava.

Virusolog sa Insituta za molekularnu medicinu u Lisabonu, Pedro Simas, objavio je kako je njegov tim razvio sloj koji smanjuje broj virusa za 99 odsto u roku od 30 minuta, a može izdržati i do 50 pranja.

Portugalske maske, MOxAdtech, koriste aktivni sastojak koji se već dokazao kao izuzetno učinkovit u suzbijanju H1N1 i rotavirusa.

Međutim, Simas upozorava kako sama maska nije rešenje za pandemiju koronavirusa, već je najefikasnija kada se uz nošenje poštuju i sve propisane mere distance.

“To je samo još jedan element na maski, koji uz fizičku barijeru može pružiti i hemijsku”, pojašnjava Simas, dodajući kako bi ljudi prilikom nošenja maski trebalo da vode računa da im ona prekriva i nos i usta.

Za sve one koji odbijaju da nose masku, Simas ima posebnu poruku. Ističe da su maske veoma važna zaštitna komponenta, a kako je njihovo nošenje, koliko god neprijatno bilo, “mala žrtva za spašavanje života”.

Inače, ove maske su u prodaji u Portugalu još od aprila, ali sad su dobile i potrebne sertifikate koji dokazuju da ne sadržavaju hemikalije opasne za ljude, ali su efikasne protiv koronavirusa.

IZVOR : ZIMO/B92        FOTO : Pixabay

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here