NAJKRAĆA REKA U EVROPI IZVIRE U PODNOŽJU TARE : Duga je svega 365 metara

0
170

Na desnoj obali Drine, podno Vidojeve pećine u naselju Perućac, izvire reka Vrelo, koja je jedna od najkraćih u celoj Evropi.

Duga je samo 365 metara i upravo zbog toga naziva se još i Godina, jer ima onoliko metara koliko u godini ima dana.

“Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke – veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu”, rekao je za Rinu Ranko Milanović iz NP Tara.

Ovu reku krase bistra voda i prelepi vodopadi, pa je upravo ovo mesto, trinaest kilometara udaljeno od Bajine Bašte, jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju. Nudi se jedinstvena prilika da prošetate čitavim tokom jedne reke, od izvora pa sve do ušća u Drinu za samo nekoliko minuta.

“Jedna od najfascinantnijih slika svakako je njeno ušće u Drinu i to kroz vodopad visine 14 metara. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah. Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana “Vrelo”, sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh”, kaže Milanović.

OZON PLUS MEDIA

________________________________________

IZVOR : B92/Putuj  Srbijom.

FOTO: screenshot/Youtube/Pixabay

 

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here