KO JE BIO ĐORĐE RIBAR : PRVI SRBIN NA TLU AMERIKE

Amerika je decenijama jedna od najomiljenijih destinacija srpskih emigranata. Trend porasta broja pristiglih Srba u SAD drastično je uvećan krajem prošlog i početkom ovog veka.

0
349

I dok je Srba u Srbiji sve manje, dotle je naša dijaspora, iz godine u godinu, sve brojnija. Posebno je primetan porast naše populacije u Americi. Podseticemo se istorijskog podatka o prvom Srbinu na tlu ovog dalekog kontineta. Prema zvaničnim informacijama, prvi Srbin koji je “prekoračio baru“ bio je Đorđe Šagić ili pod drugim imenom-Dzordz Fišer (George Fisher). Ko je bio Djordje “Ribar”?

George Fisher to Sam Houston, April 22, 1842 | TSLAC

George Fisher rodio se u Stolnom Biogradu1795. od roditelja pravoslavnih Srba. Po očevoj želji krenuo je u karlovačku Bogosloviju, koju je napustio 1813. da bi se pridružio Prvom srpskom ustanku. Posle sloma Prvog srpskog ustanka emigrirao je u Ameriku 1814. Preko Philadelphije otišao je u tadašnji Meksiko. Godine 1825. pomagao je u osnivanju Jorske masonske lože. Godine 1829. postao je državljanin Meksika i primio obavezu da godišnje dovede 500 porodica u Teksas na teritorije Haydena Ewarda. Kasnije je postao carinik u Meksičkom zalivu, gde je nasledio jako nepopularnog Johna D. Bradburna. Zahtevao je da se carina uplaćuje kod njega u Anahuaku, što je zbog udaljenosti mnogih teksaških naselja i gradova izazvalo sukob sa teksaškim kolonistima. Godine 1832. bio je prinuđen da napusti carinsku službu. U istoj godini započeo sa izdavanjem liberalističkih novina Mercurio del Puerto de Matamoros u Matamorosu. Zajedno sa Joséom Antoniom Mexíom organizovao je pokret u New Orleansu protiv centralističke vlade. Godine 1837. postao je komisijski agent Houstona, 1839. sudija, a 1840. član gradskog odbora Houstona. Godine 1843. primljen je u miliciju Teksasa. Putovao je u Panamu 1850. i 1851. u Kaliforniju. Služio je u raznim gradskim odborima San Francisca, kad je 1870. postao konzul SAD u Grčkoj. Ženio se četiri puta. Umro je u San Franciscu 11.juna 1873. godine.

PIŠE:Predrag Vasić  IZVOR: Istorijski zabavnik        FOTO:Wikipedia/ArhivaTX

Ostavite komentar

Molimo unesite tekst komentara
Please enter your name here